Voćarima milioni ostali na rampi

D. Stokanić, M. Vujić
Voćarima milioni ostali na rampi

Banjaluka - Voćari u RS gube strpljenje zbog zabrane izvoza voća u Rusiju, koja još nije ukinuta i zbog koje im je prouzrokovana milionska šteta, a ukoliko ovaj problem ne bude hitno riješen, organizovaće proteste i posegnuti za tužbama.

Gubici su iz dana u dan sve veći i za voćare i za državu, a očajni proizvođači kažu da će neko morati da sanira štetu. Zbog rampe, koja je spuštena još od avgusta, voćari su bili prinuđeni da rane sorte voća prodaju u preradu po znatno nižim cijenama.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović ističe da je šteta od tri miliona KM, koja je pričinjena već u prvom mjesecu blokade, mala u odnosu na trenutne gubitke, koji su višestruko veći.

- S obzirom na to da je izvoz za Rusiju trebalo da krene još prije desetak dana, dio jabučastog voća smo spakovali u specijalnu ambalažu, a zatim ostavili u hladnjače. I, evo, dvije pune komore voća ili oko 300 tona danima tako stoji - rekao je Dojčinović i dodao da im voće propada i da ostaju i bez ambalaže, čiji je rok trajanja kratak.

Dojčinović kaže da su samo za pakovanje voća u specijalnu ambalažu morali izdvajati 30 feninga po kilogramu, a kako je krenulo, moraće ga ponovo prepakivati.

- Najviše se plašimo da ćemo na kraju zbog nečije neodgovornosti izgubiti ruske kupce, sa kojima smo već dogovorili izvoz i cijene. U tom slučaju se možemo pozdraviti sa izvozom u Rusiju, jer oni nas neće dugo čekati. Imaju oni ponuda iz cijelog svijeta - istakao je Dojčinović.

Istakao je da je odluka o podizanju tužbi davno donesena i da je jedini problem što još ne znaju na koga će ih adresirati.

- Koliki je haos svjedoči činjenica da ne znamo ni ko je kriv, jer odgovornost prebacuju jedni na druge. Uprkos tome ne treba nam mnogo da izađemo na proteste i podnesemo tužbe protiv svih u lancu - rekao je Dojčinović ističući da su proizvođači ispunili obaveze u vezi sa licencama, sertifikatima i neophodnim standardima koje zahtijevaju Evropska unija i Rusija.

Voćar iz Jablanice kod Gradiške Mirko Bjelovuk kaže da je prethodnih godina putem posredničkih firmi voće izvozio u Rusiju i da je zbog zabrane pretrpio ogromne gubitke.

- Dok je bilo izvoza, kilogram konzumne kruške viljamovke sam prodavao za marku, a sada za 60 feninga. Svi voćari su pretrpjeli ogromne gubitke - kazao je Bjelovuk i dodao da je tržište Rusije jedino svjetlo u tunelu problema za domaće voćare.

Osim izvoza, voćari su ove godine u velikom gubitku i zbog proljećnog mraza, koji je uništio rod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana