Воћари у проблемима: Радницима мала дневница од 50 КМ

Avaz.ba
Воћари у проблемима: Радницима мала дневница од 50 КМ

Јово Драгојевић, највећи бх. произвођач садница воћа, пауловније и украсног дрвећа, прибојава се да неће моћи испунити захтјеве тржишта. У његовом расаднику у Береку код Нове Тополе има на десетине хиљада садница разног воћа, спремних за вађење и тржиште, али нема радника. Због тога је Драгојевић потражио спас у Србији.

"Велика је потражња за садницама свих воћних врста, али нема радника. Ни понуда од 50 КМ за дневницу, уз ресторанску храну и смјештај нису привлачни за незапослене. Због тога сам морао тражити помоћ из Србије. Имам десетак радника из Мачве, али то није довољно", каже Драгојевић.

Овај искусни расадничар каже да га чуди индолентност у окружењу. Иако за нову сезону спрема више од 60 хиљада садница, није наишао на заинтересираност локалних купаца и радника.

"Мој случај је специфичан. Раднике сам пронашао у Србији, а саднице продајем широм Федерације БиХ. У мојој општини и у окружењу не могу наћи ни раднике ни тржиште", каже Драгојевић, најављујући да ће бити приморан да гаси производњу засновану на десетак хектара којом се успјешно бави 48 година.

Проблем с недостатком радне снаге присутан је и у воћњацима, гдје је у току интензивна берба јабуке. Маринко Шљивар, воћар из Доњих Подградаца, каже да је приморан на појачани рад, и то уз помоћ укућана и пријатеља.

"Дневница од 35 или 40 КМ с топлим оброком није довољна незапосленима, што је чудно. Кажу, криза је, а ево за 20 дана бербе могуће је обезбиједити огрјевно дрво за цијелу годину. Насрећу, у помоћ су нам пристигли укућани, даља родбина и пријатељи", каже Шљивар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана