Voćari na jesen očekuju košare pune plodova

Milijana Latinović
Voćari na jesen očekuju košare pune plodova

Banjaluka - Voćari širom Republike Srpske privode kraju rezidbu kruške, jabuke i šljive, a s obzirom na to da je zima bila duga, ali blaga, nadaju se da će na jesen košare napuniti sočnim plodovima.

Voćar iz Kozarske Dubice Brane Kos, koji na pet hektara uzgaja nekoliko sorti jabuke i kruške, ističe da su proljećni radovi u voćnjaku pri kraju.

- Završavam rezidbu jabuke i kruške, prihrana je odavno gotova. Sve što je u našoj moći završili smo. Samo da ne bude jakog mraza i godina će biti rodna - rekao je Kos i dodao da mu je lani mraz uništio sav rod jabuke, dok su prinosi kruške dostizali tridesetak tona po hektaru.

Stanje u voćnjacima je zadovoljavajuće i na području Semberije, Majevice i podmajevičkog kraja, gdje uspijeva najbolja šljiva u Srpskoj. Predsjednik Udruženja voćara "Zlatni rod" Milan Dakić kaže da i voćari u ovom kraju završavaju rezidbu i pripremaju se za prskanje zasada.

- Godinama unazad usljed vremenskih oscilacija trpjela je i voćarska proizvodnja, pa je borba za održivost posla bila konstantna. Samo da ne bude kasnih mrazeva, koji su ranijih godina znali pričiniti štetu voću, i to u fazi cvjetanja. Ipak, ne vjerujem da bi do toga moglo doći nakon Vaskrsa - kaže Dakić i dodaje da se ova zima nije negativno odrazila na jabuku i šljivu, pa će sudeći po tome godina biti rodna.

Prema njegovim riječima, voćarima ide na ruku i to što u zasadima nije uočena pojava bolesti, što je razlog više da se nadaju dobroj berbi.

- Ulaganja u ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje su velika, ali se isplate ako voće nakon berbe čeka siguran plasman. Da bi se došlo do kvalitetnijeg ploda koji drži bolju cijenu, rezidba u zasadima je obavezna - ističe Dakić i dodaje da je lani cijena voća bila dobra te da su oni kojima suša ili mraz nisu obrali rod dobro zaradili.

Mraz i niske temperature u aprilu protekle dvije godine godine pričinili su milionske štete u voćnjacima. Najviše zasada stradalo je na području Doboja, Teslića, Romanije i Potkozarja, dok su Majevica, Semberija, Modriča i Šamac prošli bez veće štete.  

Cijena i izvoz

Milan Dakić kaže da bi realna cijena uskladišćene i dobro očuvane jabuke iz hladnjače trebalo da bude veća od jedne marke kako bi voćari imali pozitivnu računicu.

- Očekujemo da će doći do nastavka nedavno zamrznutog izvoznog aranžmana sa Rusijom, gdje je domaća jabuka vrhunskog kvaliteta i te kako bila cijenjena - kaže Dakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana