Воћари на јесен очекују кошаре пуне плодова

Милијана Латиновић
Воћари на јесен очекују кошаре пуне плодова

Бањалука - Воћари широм Републике Српске приводе крају резидбу крушке, јабуке и шљиве, а с обзиром на то да је зима била дуга, али блага, надају се да ће на јесен кошаре напунити сочним плодовима.

Воћар из Козарске Дубице Бране Кос, који на пет хектара узгаја неколико сорти јабуке и крушке, истиче да су прољећни радови у воћњаку при крају.

- Завршавам резидбу јабуке и крушке, прихрана је одавно готова. Све што је у нашој моћи завршили смо. Само да не буде јаког мраза и година ће бити родна - рекао је Кос и додао да му је лани мраз уништио сав род јабуке, док су приноси крушке достизали тридесетак тона по хектару.

Стање у воћњацима је задовољавајуће и на подручју Семберије, Мајевице и подмајевичког краја, гдје успијева најбоља шљива у Српској. Предсједник Удружења воћара "Златни род" Милан Дакић каже да и воћари у овом крају завршавају резидбу и припремају се за прскање засада.

- Годинама уназад усљед временских осцилација трпјела је и воћарска производња, па је борба за одрживост посла била константна. Само да не буде касних мразева, који су ранијих година знали причинити штету воћу, и то у фази цвјетања. Ипак, не вјерујем да би до тога могло доћи након Васкрса - каже Дакић и додаје да се ова зима није негативно одразила на јабуку и шљиву, па ће судећи по томе година бити родна.

Према његовим ријечима, воћарима иде на руку и то што у засадима није уочена појава болести, што је разлог више да се надају доброј берби.

- Улагања у ову врсту пољопривредне производње су велика, али се исплате ако воће након бербе чека сигуран пласман. Да би се дошло до квалитетнијег плода који држи бољу цијену, резидба у засадима је обавезна - истиче Дакић и додаје да је лани цијена воћа била добра те да су они којима суша или мраз нису обрали род добро зарадили.

Мраз и ниске температуре у априлу протекле двије године године причинили су милионске штете у воћњацима. Највише засада страдало је на подручју Добоја, Теслића, Романије и Поткозарја, док су Мајевица, Семберија, Модрича и Шамац прошли без веће штете.  

Цијена и извоз

Милан Дакић каже да би реална цијена ускладишћене и добро очуване јабуке из хладњаче требало да буде већа од једне марке како би воћари имали позитивну рачуницу.

- Очекујемо да ће доћи до наставка недавно замрзнутог извозног аранжмана са Русијом, гдје је домаћа јабука врхунског квалитета и те како била цијењена - каже Дакић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана