Vlast u Sarajevu favorizuje ustanove kulture u Federaciji

Vedrana Kulaga
Vlast u Sarajevu favorizuje ustanove kulture u Federaciji

Banjaluka - Ministarstvo prosvjete i kulture RS upozorilo je u petak nadležne institucije na nivou BiH da je RS oštećena u posljednjoj raspodjeli novca iz granta za sufinansiranje projekata kulture, jer je više novca otišlo ustanovama u FBiH.

Iz Vlade RS je zbog toga na adresu Savjeta ministara BiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH upućen prigovor na odluku Savjeta ministara o dodjeli sredstava iz granta za sufinansiranje projekata institucija kulture u BiH.

Savjet ministara BiH je, posjećaju u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova od 3,097 miliona maraka dodijelio 822.000 KM institucijama i ustanovama kulture čiji je osnivač RS, matičnim i narodnim bibliotekama, regionalnim muzejima, ustanovama kulture čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave i udruženjima građana čija je programska orijentacija kultura Srpske. Za sedam republičkih ustanova kulture je, prema njihovoj računici, odobreno je 339.000 KM.

Istakli su da je Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS i Spomen-području Donja Gradina dodijeljeno po svega 10.000 maraka.

- Za područje FBiH je, istovremeno, izdvojeno 2,275 miliona KM. Za šest republičkih ustanova kulture u Sarajevu izdvojeno je 1,130 miliona. Ovo se obrazlaže time da je riječ o nacionalnim ustanovama kulture, iako se time krše Ustav RS, Ustav BiH i Ustav FBiH, kojima je definisano da je oblast kulture u nadležnosti entiteta. Kultura i kulturna politika su i prema Dejtonu u nadležnosti entiteta, a u skladu sa tim republičke ustanove kulture iz RS i FBiH imaju isti status u BiH - kažu u Ministarstvu prosvjete i kulture.

U Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS kažu da su dostavili konkretan projekat koji se odnosi na istraživanje i prezentaciju nekropola sa stećcima Gvozno i Čengića bara u saradnji sa opštinom Kalinovik. Direktor Zavoda Slobodan Nagradić ističe da su dobili samo 10.000 KM i da će morati da mijenjaju projekat jer je to dovoljno samo za trećinu planiranih aktivnosti.

- Moramo redefinisati projekat, ali hvala im i na tih 10.000 maraka -  istakao je Nagradić.  Situacija je, kaže, nažalost "uzmi ili ostavi".

- Najčešće se sredstva dijele po onom kriterijumu - ko bliži vatri, taj se bolje ogrije. Takav način nije dobar jer mjerila treba da budu projekti. Malo je neobično da iz godine u godinu da projekte iz FBiH uvijek vrednuju više nego one iz Srpske - zaključio je Nagradić.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović (SDA) u petak nije odgovarao na telefonske pozive, a iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović  je kazao da su navodi iz RS netačni.

- Savjet ne finansira institucije kulture, to je zadatak osnivača, niti aplikante za dodjelu grant sredstava dijeli i gradira po značaju, već su sredstva dostupna aplikantima i sa lokalnog, regionalnog i republičkog nivoa. Projekti iz RS finansirani su tačno sa trećinom sredstava 1.030 miliona KM koliko RS i pripada. Krovnim institucijama kulture za projekte i projekat obnove zgrade Mitropolije dabrobosanske dodijeljeno je 600.000 KM, a ostatak regionalnim i opštinskim institucijama za projekte - istakao je Šarović. Dodao je da Savjet ministara svake godine od svojih budžetskih sredstava izdvaja dio kroz poseban grant za podršku projektima iz oblasti kulture.

- Ne ulazeći u to kako i po kojim mjerljivim i fer kriterijumima dijele budžet za kulturu u RS, očekujem  da pažnju, autoritet i znanje usmjere na borbu za što više sredstava u budžet RS za institucije kulture u RS i u tome im želim puni uspjeh - rekao je Šarović.

Problem je postojao i prošle godine, kada je iz granta za projekte u RS dato manje od trećine novca koliko pripada RS, ali je greška kasnije ispravljena.

Imenovati komisiju

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da Ministarstvo civilnih poslova BiH ima ulogu koordinacionog tijela između resornih ministarstva iz RS i FBiH, a ne ulogu prenosa nadležnosti kulture na nivo BiH, što pokušava već dugi niz godina.

- Kako se ubuduće ne bi na jednostran i pristrasan način donosile  ovakve odluke, zatražili smo od tog ministarstva da prilikom raspisivanja konkursa i raspodjele sredstava iz budžeta BiH ubuduće bude imenovana komisija u čijem sastavu bi bili i predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture RS - saopšteno je iz Vlade RS.

Institucije koje su dobile najviše novca za projekte

Institucija                                                       iznos u KM

Zemaljski muzej BiH Sarajevo                          490.000

Nacionalna i univerzitetska                          270.000

biblioteka BiH Sarajevo

Srpska pravoslavna eparhija                          200.000

dabrobosanska u Sarajevu 

Narodno pozorište RS                                    129.000

Muzej RS                                                            95.000

Umjetnička galerija BiH                                 75.000

Historijski muzej BiH                                     65.000

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana