Власт у Сарајеву фаворизује установе културе у Федерацији

Ведрана Кулага
Власт у Сарајеву фаворизује установе културе у Федерацији

Бањалука - Министарство просвјете и културе РС упозорило је у петак надлежне институције на нивоу БиХ да је РС оштећена у посљедњој расподјели новца из гранта за суфинансирање пројеката културе, јер је више новца отишло установама у ФБиХ.

Из Владе РС је због тога на адресу Савјета министара БиХ и Министарству цивилних послова БиХ упућен приговор на одлуку Савјета министара о додјели средстава из гранта за суфинансирање пројеката институција културе у БиХ.

Савјет министара БиХ је, посјећају у Министарству просвјете и културе РС, на приједлог Министарства цивилних послова од 3,097 милиона марака додијелио 822.000 КМ институцијама и установама културе чији је оснивач РС, матичним и народним библиотекама, регионалним музејима, установама културе чији су оснивачи јединице локалне самоуправе и удружењима грађана чија је програмска оријентација култура Српске. За седам републичких установа културе је, према њиховој рачуници, одобрено је 339.000 КМ.

Истакли су да је Заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС и Спомен-подручју Доња Градина додијељено по свега 10.000 марака.

- За подручје ФБиХ је, истовремено, издвојено 2,275 милиона КМ. За шест републичких установа културе у Сарајеву издвојено је 1,130 милиона. Ово се образлаже тиме да је ријеч о националним установама културе, иако се тиме крше Устав РС, Устав БиХ и Устав ФБиХ, којима је дефинисано да је област културе у надлежности ентитета. Култура и културна политика су и према Дејтону у надлежности ентитета, а у складу са тим републичке установе културе из РС и ФБиХ имају исти статус у БиХ - кажу у Министарству просвјете и културе.

У Заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС кажу да су доставили конкретан пројекат који се односи на истраживање и презентацију некропола са стећцима Гвозно и Ченгића бара у сарадњи са општином Калиновик. Директор Завода Слободан Наградић истиче да су добили само 10.000 КМ и да ће морати да мијењају пројекат јер је то довољно само за трећину планираних активности.

- Морамо редефинисати пројекат, али хвала им и на тих 10.000 марака -  истакао је Наградић.  Ситуација је, каже, нажалост "узми или остави".

- Најчешће се средства дијеле по оном критеријуму - ко ближи ватри, тај се боље огрије. Такав начин није добар јер мјерила треба да буду пројекти. Мало је необично да из године у годину да пројекте из ФБиХ увијек вреднују више него оне из Српске - закључио је Наградић.

Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић (СДА) у петак није одговарао на телефонске позиве, а из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић  је казао да су наводи из РС нетачни.

- Савјет не финансира институције културе, то је задатак оснивача, нити апликанте за додјелу грант средстава дијели и градира по значају, већ су средства доступна апликантима и са локалног, регионалног и републичког нивоа. Пројекти из РС финансирани су тачно са трећином средстава 1.030 милиона КМ колико РС и припада. Кровним институцијама културе за пројекте и пројекат обнове зграде Митрополије дабробосанске додијељено је 600.000 КМ, а остатак регионалним и општинским институцијама за пројекте - истакао је Шаровић. Додао је да Савјет министара сваке године од својих буџетских средстава издваја дио кроз посебан грант за подршку пројектима из области културе.

- Не улазећи у то како и по којим мјерљивим и фер критеријумима дијеле буџет за културу у РС, очекујем  да пажњу, ауторитет и знање усмјере на борбу за што више средстава у буџет РС за институције културе у РС и у томе им желим пуни успјех - рекао је Шаровић.

Проблем је постојао и прошле године, када је из гранта за пројекте у РС дато мање од трећине новца колико припада РС, али је грешка касније исправљена.

Именовати комисију

У Министарству просвјете и културе РС кажу да Министарство цивилних послова БиХ има улогу координационог тијела између ресорних министарства из РС и ФБиХ, а не улогу преноса надлежности културе на ниво БиХ, што покушава већ дуги низ година.

- Како се убудуће не би на једностран и пристрасан начин доносиле  овакве одлуке, затражили смо од тог министарства да приликом расписивања конкурса и расподјеле средстава из буџета БиХ убудуће буде именована комисија у чијем саставу би били и представници Министарства просвјете и културе РС - саопштено је из Владе РС.

Институције које су добиле највише новца за пројекте

Институција                                                       износ у КМ

Земаљски музеј БиХ Сарајево                          490.000

Национална и универзитетска                          270.000

библиотека БиХ Сарајево

Српска православна епархија                          200.000

дабробосанска у Сарајеву 

Народно позориште РС                                    129.000

Музеј РС                                                            95.000

Умјетничка галерија БиХ                                 75.000

Хисторијски музеј БиХ                                     65.000

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана