Vladika Grigorije: Vjerskim liderima se spočitava da se bave politikom

SRNA
Vladika Grigorije: Vjerskim liderima se spočitava da se bave politikom

Sarajevo - Predstavnici najvećih crkava i vjerskih zajednica u BiH smatraju da se vjerski lideri u ovoj zemlji nalaze u čudnoj i neobičnoj poziciji kada je riječ o politici, jer se od njih traži da iznose političke stavove, a onda im se spočitava da se bave politikom.

"Kad nam novinari postave politička pitanja, mi izrazimo svoje mišljenje, a onda nam kažu zašto se bavimo politikom. Ako se primakneš političarima i sugerišeš im da je narod u teškoj situaciji, onda te optuže za bliskost sa njima, ako se odmakneš onda te oni ne slušaju", rekao je Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Vladika Grigorije je na današnjoj konferenciji za novinare Međureligijskog vijeća BiH u Sarajevu istakao da je uloga vjerskih lidera u tom pogledu nezahvalna, ali da je važno da sačuvaju hrabrost da govore jasno i otvoreno.

Prema njegovim riječima, vrlo često postoji utisak kao da je vjerski lider čovjek koji ima mogućnost da nešto provede. "On može samo da apeluje na ljudsku savjest. Često naši apeli odu u žpraznož, što je porazno i za nas i za društvo. Mi možemo da iznesemo mišljenje, ali ne možemo nikoga primorati, niti hoćemo da primoramo da misli isto kao mi", istakao je vladika Grigorije.

Navodeći da crkve i vjerske zajednice nemaju ni vojsku ni policiju da provode svoje stavove, jer to radi država, vladika Grigorije je rekao da sve vjere u BiH imaju veoma važnu ulogu u "smirivanju strasti".

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić rekao je da su se vjerski lideri u BiH, iz kompleksa da ih ne optužuju da se bave politikom, udaljili od političara.

"Lično, osim na prijemima, nemam drugih kontakata. Time sam napravio propust, jer im ne mogu reći šta na neki način trebaju da odgovorno urade", istakao je Puljić.

Komentarišući pismo koje je Svjetlana Broz poslala crkvama i vjerskim zajednicama, u kojem apeluje da njihovi predstavnici u obraćanju vjernicima traže od njih da otkrivaju informacije o nestalim, Puljić je rekao da je problem što se u javnosti vrlo često manipuliše mrtvima radi političkih poena.

"Podržavam i pozivam na traženje nestalih, ali ne mogu nositi odgovornost, jer nemam sredstava da na to mogu da utičem. Svjetlana Broz ne može od nas očekivati ono što mi ne možemo da uradimo. To moraju uraditi oni koji imaju vlast", naglasio je Puljić.

On je ocijenio da se u dosta situacija od vjerskih lidera previše očekuje, ali da to ne znači da su oni izuzeti od odgovornosti.

Prema njegovim riječima, nije istina kada odgovorni i zaduženi za traženje nestalih u proteklom ratu tvrde da ih ne mogu da nađu. "Oni ih trebaju i moraju naći i ne mogu žprati rukež govoreći da ne znaju", istakao je Puljić.

Muftija sarajevski Husein Smajić smatra da se predstavnici vjerskih zajednica trebaju baviti politikom u onoj mjeri koliko je ta politika od interesa za sve ljude.

"Niko ne treba i ne može da nam zabranjuje da govorimo o javnim kuhinjama, o nezaposlenosti, o neliječenju ljudi, o neispunjavanju njihovih prava. To je naša obaveza", naglasio je Smajić i dodao da "nije slučajno da su se desile stvari koje su se desile na ulicama u Federaciji BiH".

On smatra da bi predstavnici vlasti na svim nivoima trebalo da češće kontaktiraju sa predstavnicima vjerskih zajednica i pitaju ih šta je to što zajednički mogu da urade da društvo učine prosperitetnijim, ali da ih, nažalost, niko ništa ne pita.

"Ja ću preporučiti sa javnog mjesta i u džamiji i izvan džamije da ne biraju ubuduće ljude po strankama, po stranačkim opredjeljenima, nego one koji su im učinili ili će učiniti dobro kao ljudima", rekao je Smajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana