Влада, синдикати и послодавци коначно договорили Општи колективни уговор

Срна
Влада, синдикати и послодавци коначно договорили Општи колективни уговор

Бањалука - Након три године преговора, Влада, синдикати и послодавци коначно су договорили Општи колективни уговор. Данас је усаглашен текст, а до краја маја требало би да буде потписан.

Након три године преговора, 13 састанака, успостављања рокова и њиховог одгађања, социјални партнери у Српској коначно су договорили текст општег колективног уговора.

Своју верзију текста Влада је спремила и прије састанка који је био затворен за јавност.

“Влада је становишта да треба да буде уграђен и регрес и он ће бити неопорезив до нивоа најниже плате. Преко тога, они послодавци који желе да исплаћују регрес, то ће бити опорезиво”, појаснио је премијер Радован Вишковић.

Да ли је став владе уважен и у којој мјери – јавност и даље не зна.

Није познато ни то ко је на крају састанка, који је трајао око три и по сата, превагнуо и евентуално ублажио став.

Текст општег колективног уговора којим ће бити обухваћено око 200.000 радника, за оне за које се и прави и даље је енигма, па нико осим једног партнера у преговорима ни пред камере није хтио.

“Усаглашен је готово комплетан текст општег колективног уговора. Сви социјални партнери иду на своје органе да усагласе ставове и ми се искрено надамо да ћемо до краја маја имати уговор”, рекао је Божо Марић, потпредсједник Конфедерације синдиката Републике Српске.

Коначно потписивање уговора, остану ли сви у договору, требало би се деси до 20. маја. Уз ту информацију из ресорног министарства у саопштењу тек констатација да су социјални партнери знатно приближили ставове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана