Влада плаћа 80% бруто плате за породиље

Милијана Латиновић
Влада плаћа 80% бруто плате за породиље

Бањалука - Послодавцима у Републици Српској у идућој години Влада ће рефундирати 80 одсто бруто плате за запослене који користе породиљско одсуство.

Предвиђено је то Законом о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити, који је у петак утврдила Влада Српске.

- Основни разлог за ово је финансијско растерећење послодаваца који су корисници права на рефундацију накнаде плате за вријеме коришћења породиљског одсуства - навели су из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Додали су да је Програмом економских реформи за период од 2018. до 2020. године и Меморандумом закљученим између Уније удружења послодаваца и Владе предвиђено да у трогодишњем периоду Влада у цјелости преузме трошак накнада за вријеме породиљског боловања запослених.

- За ову годину утврђена је обавеза умањења основице доприноса за 20 одсто, за сљедећу 50 одсто и за 2020. годину и даље 100 одсто - навели су из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Појашњавају да је с тим циљем Законом о доприносима у овој години основица доприноса за лица на породиљском умањена за 20 одсто у односу на основицу коју чини бруто плата запослених који су на породиљском боловању. 

Из средстава Јавног фонда за дјечију заштиту рефундирана је накнада исплаћене плате.

У Влади истичу да ће рефундација накнаде плате у износу од 80 одсто чинити поврат исплаћене плате увећане за 50 одсто укупних пореза и доприноса.

- Предложено рјешење истовремено представља смањење трошка послодавцима и повећање обима пронаталитетне мјере у оквиру средстава Јавног фонда за дјечију заштиту - навели су из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Члан Скупштине Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже за “Глас Српске” да је меморандумом који су потписали послодавци и Влада договорена ова мјера.

  • Ово је једна од мјера која заједно са оних 405 КМ за незапослене породиље поправља и статус породиља и послодаваца. Ова мјера ће сигурно допринијети и побољшању односа између послодаваца и трудница - рекао је Тривић.

Буџет

Влада је утврдила и Приједлог буџета Српске за идућу годину у износу од 3,56 милијарди КМ, што је за 168 милиона КМ мање од ребаланса за ову годину.

Министри су утврдили и Приједлог закона о извршењу буџета, као и Приједлог програма економских реформи за период 2019-2021. година који је израђен на основу методологије и смјерница Европске комисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана