Влада Српске - завршни састанци социјалних партнера и локалних власти пред повећање плата

РТРС
Влада Српске - завршни састанци социјалних партнера и локалних власти пред повећање плата

Бањалука - Пред данашњу сједницу Економско-социјалног савјета, у Влади су одржани завршни састанци социјалних партнера и локалних власти, због сета мјера којима ће плате у јавном и реалном сектору расти. Већа мјесечна примања, усвоје ли се законске измјене, радници ће имати већ од августовске плате. Циљ Владе јесте да најнижа плата ускоро достигне 500 марака.

Сви радници у Српској, од августовске плате, примаће 30 марака више. Послодавци су дужни да управо за тај износ повећају плате, јер их је држава уз ранијих 200 марака неопорезивог дијела дохотка, ослободила за још 300 марака. Запослени у јавном сектору који су имали плату од 400 марака, на плату ће добити 50, а они са платом од 500 износ од 45 марака.

"Ја се не сјећам да постоји иједна Влада која је у једном кораку нашла рјешење да се интервенише према радницима и у јавном и у реалном сектору. Посебно је значајно што је ова мјера основа за неке друге кораке који ће тек услиједити, када ће се поново интервенисати према свим радницима", рекла је Цвијановићева.

Повећање плата резултат је заједничког дјеловања социјалних партнера. Синдикалци су задовољни што ће се растерећење рада одразити на повећање плата, а Влади ће предложити износ најниже плате, чије поновно повећање очекују до краја године. За Ранку Мишић, предсједницу Савеза синдиката, остаје отворено питање како бити сигуран да ће послодавци у реалном сектору спровести рјешења предвиђена овом мјером.

"Једини начин, а Уставом и Законом о раду је тако и дефинисано, јесте да грански синдикати, предсједници синдикалних организација у предузећима у реалном сектору заједно са послодавцима потпишу колективне уговоре и омогуће инспекторату да контролише и санкционише несавјесне послодавце који желе да добру мјеру Владе приграбе за себе", изјавила је Мишићева.

Из Уније удружења послодаваца одговарају да ће бити немогуће изиграти мјеру повећања плата, јер је то законски ријешено. Покуша ли то неко учинити, реаговаће инспекцијски органи. Послодавци су, након састанка са Владом, Синдикатом и Привредном комором, нагласили да и даље треба радити на повећању плата, што се може постићи смањењем обавеза, увођењем нових технологија и већом продуктивношћу.

Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, истиче да смањење опорезивања рада једна од најважнијих мјера.

"Ми смо се, када смо преговарали са Владом Српске, у Мемодрандуму обавезали да ће се цјелокупан износ за који Влада умањи порезе прелити у плате. Данас то на неки начин рјешавамо, односно када закони буду усвојени", додао је Шкребић.

Повећање плата јавном и реалном сектору, истина, сносиће дијелом и локалне заједнице. Губици који настану у њиховим буџетима, биће санирани кроз повећање прихода по основу пореза на потрошњу, повећање броја радника и појачан рад инспекцијских органа – закључак је одвојеног састанка предсједнице Владе са делегацијом Савеза општина и градова.

"Ова мјера ће сигурно значити већи број запослених у нашим локалним заједницама, што ће се аутоматски одразити на умањење тог губитка. Ако се узме у обзир оно што Влада ради ове године у нашим локалним заједницама, то ће бити близу 135 милиона марака јавних инвестиција. Сигурно је да ћемо ми овај губитак, не само надомјестити, него ће бити далеко позитивнијих ефеката по наше локалне заједнице", рекао је Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова Републике Српске.

Повећање плата полазна је основа и за веће пензије, јер ће од сљедеће године бити више могућности за њихово редовно усклађивање. Након сједнице Економско-социјалног савјета, потребна законска рјешења и документи биће упућени на сједницу Владе Српске, а након тога и у Народну скупштину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана