Vlada RS odobrila sredstva za zbrinjavanje 1.441 radnika

SRNA
Vlada RS odobrila sredstva za zbrinjavanje 1.441 radnika

Banjaluka - Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku o odobravanju sredstava iz Programa socijalnog zbrinjavanja radnika u ukupnom iznosu od 828.100 KM za zbrinjavanje 1.441 radnika iz 58 preduzeća koji su procesom stečaja preduzeća ostali bez zaposlenja ili su ispunili uslov za starosnu penziju.

Na današnjoj sjednici prihvaćena je Informacija o napretku projekta Hitne pomoći i zaštite od poplava u Srpskoj sa prijedlogom novih projektnih mjera nakon majskih poplava, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

U tom kontekstu zaduženo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da, u saradnji sa Ministarstvom finansija pokrene aktivnost za ugovaranje druge faze od 19.000.000 evra sa EIB-a i to za proširenje kratkoročnih i hitnih mjera, pod istim uslovima kako je ugovorena i prva faza u vrijednosti od 55.000.000 evra.

Mjere je neophodno provesti, imajući u vidu potrebu da se finansiraju urgentne i kratkoročne mjere za sanaciju i dogradnju sistema za zaštitu od štetnog djelovanja voda u Doboju, Modriči, Vukosavlju, Šamcu, Bijeljini i Banjaluci nakon katastrofalnih poplava, koje su u maju 2014. godine zadesile šire područje.

Vlada je donijela odluku o odobrenju isplate sredstava sa računa posebnih namjena u iznosu od 500.000 KM u cilju realizacije dijela Ugovora po Projektu hitne pomoći zaštite od poplava EIB-a.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o usklađivanju akta o osnivanju Kliničkog centra Banjaluka, po kojoj će se najveća zdravstvena ustanova u Srpskoj zvati "Univerzitetska bolnica - Klinički centar Banjaluka".

Prihvaćena je i informacija o izgradnji i opremanju južnog krila Centralnog medicinskog bloka banjalučke bolnice i zaduženi su Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske i JZU Univerzitetska bolnica Banjaluka da provedu potrebne procedure i aktivnosti u realizaciji završnih radova izgradnje i opremanja južnog krila.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite zaduženo je da informiše Vladu o realizaciji izgradnje i opremanja južnog krila.

Vlada Republike Srpske upoznala se sa informacijom o finansiranju Projekta faza tri - Modernizacija bolnica u BiH, rekonstrukcijom Univerzitetske bolnica Banjaluka u izgradnji i opremanju južnog krila, te donijela odluku o korišćenju sredstava sa računa posebnih namjena u iznosu od 1.694.000 KM, sa ciljem realizacije ovog projekta.

Vlada Srpske prihvatila je godišnji izvještaj za oblast malih i srednjih preduzeća i zanatsko-preduzetničku djelatnost u Srpskoj za prošlu godinu i zadužila resorna ministarstva da prilikom izrade zakonskih rješenja, strateških dokumenata i programa planiraju podršku razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Donesena je i odluka o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Razvojnoj banci Savjeta Evrope po Projektu zatvaranja kolektivnih centara u iznosu od 18.169.412 evra, što je 30,28 odsto ukupnog iznosa kredita za BiH, koji iznosi 60.000.000 evra.

Cilj projekta je osigurati licima, koja su interno raseljena tokom ratnih dejstava u periodu 1992-1995. godina, kao i drugim korisnicima kolektivnih i alternativnih smještaja, specifična stambena rješenja, socijalno stambeno zbrinjavanje i institucionalnu njegu prilagođenu stepenu ugroženosti korisnika.

Vlada je dala saglasnost Ministarstvu porodice, omladine i sporta na Plan utroška sredstava za period od 1. januara do 30. septembra ove godine.

Vlada Republike Srpske donijela je Rješenje o imenovanju Gojka Vasića za direktora Policije Srpske na period od četiri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana