Vje­tar no­sio kro­vo­ve, pre­vrtao ka­mi­one i ču­pao drve­će

Da­ni­je­la Sto­ka­nić
Vje­tar no­sio kro­vo­ve, pre­vrtao ka­mi­one i ču­pao drve­će

Kne­že­vo, Vla­se­ni­ca - Oluj­ni vje­tar, ko­ji je ju­če u Srpskoj dos­ti­zao brzi­nu i do 100 ki­lo­me­ta­ra na čas, os­ta­vio je bez stru­je hiljade do­ma­ćin­sta­va, ču­pao drve­će, no­sio kro­vo­ve i pre­vrtao ka­mi­one, a naj­go­re su pro­šle op­šti­ne Vla­se­ni­ca i Kne­že­vo, u ko­ji­ma je pro­gla­še­no van­re­dno stanje.

Ja­ki uda­ri vje­tra obo­ri­li su de­se­ti­ne sta­ba­la na re­gi­onal­nom pu­tu Banjalu­ka - Kne­že­vo, zbog če­ga je sao­bra­ćaj bio obus­tavljen, a ošte­će­no je ne­ko­li­ko ku­ća i auto­mo­bi­la na po­dru­čju ove op­šti­ne.

Na­čel­nik Kne­že­va Go­ran Bo­ro­je­vić is­ta­kao je ju­če da su sta­no­vni­ci bez stru­je od ne­djelje uju­tro.  

- U pre­ki­du je nas­ta­va u osno­vnoj ško­li, dok su ča­so­vi u srednjo­škol­skom cen­tru bi­li skra­će­ni - re­kao je Bo­ro­je­vić, ape­lu­ju­ći na su­gra­đa­ne da ne izla­ze iz ku­ća bez pri­je­ke po­tre­be. Eki­pe su da­no­no­ćno na te­re­nu i sklanjaju drve­će sa pu­te­va, ali je, ka­ko ka­že Bo­ro­je­vić, pi­tanje ča­sa ka­da se na ko­lo­vo­zu mo­že is­pri­je­či­ti no­vo sta­blo, zbog če­ga vo­za­či­ma sa­vje­tu­je da na put ne idu ako ne mo­ra­ju.

- Na­re­dnih da­na će­mo for­mi­ra­ti ko­mi­si­ju ko­ja će pro­ci­je­ni­ti no­vo­nas­ta­lu šte­tu, ka­ko bi­smo mo­gli da dje­lu­je­mo - ka­zao je Bo­ro­je­vić.

Or­kan­ski vje­tar na po­dru­čju Vla­se­ni­ce osim sta­ba­la ču­pao je sao­bra­ćaj­ne zna­ko­ve, pre­vrtao vo­zi­la, a ve­li­ku šte­tu pri­či­nio je i na stam­be­nim obje­kti­ma.

Na­čel­nik Odjeljenja za pros­tor­no ure­đenje i stam­be­no-ko­mu­nal­ne po­slo­ve Vla­se­ni­ce Željko Damljano­vić is­ta­kao je da opa­snost od ru­šenja drve­ća pos­to­ji sve dok vje­tar du­va, zbog če­ga su iz op­šti­ne ape­lo­va­li na sta­no­vni­ke da ne izla­ze iz ku­ća i da se ne izla­žu opa­snos­ti po­pravljaju­ći kro­vo­ve za vri­je­me tra­janja uda­ra vje­tra.

Op­štin­ski štab za van­re­dne si­tu­aci­je odlu­čio je da u vri­je­me tra­janja van­re­dne si­tu­aci­je bu­de obus­tavljena nas­ta­va u ško­la­ma, a ne­će ra­di­ti ni vrtić „Prvi ko­ra­ci“.

Ve­li­ku šte­tu pre­trpio je, izme­đu os­ta­log, i vla­se­ni­čki Srednjo­škol­ski cen­tar „Mi­lo­rad Vla­čić“, a pre­ma ri­je­či­ma di­re­kto­ra Go­ra­na Đu­ri­ća po­tpu­no je uni­šten i plas­te­nik ko­ji su ko­ris­ti­li uče­ni­ci poljo­pri­vre­dne ško­le.

- Ne­ko­li­ko pro­zo­ra je sko­ro iš­ču­pa­no iz zi­da, a vje­tar je po­čeo da ot­kri­va krov fis­kul­tur­ne sa­le - re­kao je Đu­rić.

Po­se­bna ko­mi­si­ja bi­će for­mi­ra­na i u Vla­se­ni­ci, ko­ja će obi­ći te­ren i na li­cu mjes­ta za­bilježi­ti raz­mje­re šte­te, na­kon če­ga će sa­či­ni­ti iz­vje­štaj, te ra­zmo­tri­ti mo­gu­ćnost da se po­mo­gne gra­đa­ni­ma ko­ji su naj­vi­še ugro­že­ni.

Po­šte­đe­ni pro­ble­ma ni­su os­ta­li ni sta­no­vni­ci No­vog Gra­da i Kru­pe na Uni, kao ni Fo­če ko­ji su zbog kva­ro­va os­ta­li bez stru­je. U Han Pi­jes­ku sa nes­tan­kom elek­tri­čne ener­gi­je bez na­po­na su os­ta­le i tra­fo-sta­ni­ce sa ko­jih se na­pa­ja­ju crpne pum­pe na vo­do­vo­di­ma Kraljeva go­ra i Šte­ka­vac, ta­ko da je naj­ve­ći dio op­šti­ne os­tao i bez vo­de. Elek­tri­ča­ri ju­če ni­su mo­gli da sa si­gur­noš­ću ka­žu ka­da će kva­ro­vi bi­ti ot­klonjeni, jer je vje­tar iz ča­sa u čas stva­rao no­ve pro­ble­me.

Me­teoalarm

Na­randžas­ti me­teoalarm zbog vje­tra i oluj­nih uda­ra na sna­zi je i da­nas. U Srpskoj se u na­re­dnih pet da­na oče­ku­ju čes­te pro­mje­ne vre­me­na, sa smje­nom ki­še i sun­ča­nih pe­ri­oda, te tem­pe­ra­tu­rom iznad pro­sje­ka za ovo do­ba go­di­ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana