Vjeronauka na pragu srednjih škola

Danijela Stokanić
Vjeronauka na pragu srednjih škola

Banjaluka - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske razmatra inicijativu za uvođenje vjeronauke u srednje škole, jer da bi se uveo ovaj predmet, kažu, neophodno je definisati nastavni plan i program, literaturu, predavače i niz drugih pitanja.

Iz Ministarstva su istakli da će po završetku potrebne analize obavijestiti javnost o daljim koracima na uvođenju vjeronauke u srednje škole, koja za cilj ima što bolje upoznavanje đaka sa vjerom, kulturom i istorijom.

S obzirom na to da vrijeme u kojem živimo ima mnogo etičkih izazova koji nisu dobro obrađeni u drugim predmetima, mnogi smatraju da je uvođenje vjeronauke kao obavezan predmet i u srednje škole potrebno.

Vjeroučitelj Dalibor Đurić smatra da je ovo dobra ideja, ne samo zbog nadgradnje znanja pravoslavnih učenika, nego i opšte kulture ostalih đaka.

- Časovi vjeronauke trebalo bi da budu obavezni i za one učenike koji se izjašnjavaju kao ateisti, kako bi upoznali stanovišta naše crkve, kad je u pitanju, između ostalog, vještačka oplodnja, homoseksualni brakovi i slično - rekao je Đurić i dodao da je isto važno da se mladi upoznaju sa istinskim učenjem kako pravoslavne crkve, tako i sa učenjem drugih vjerskih zajednica.

Ideju o uvođenju vjeronauke i u srednje obrazovanje pozdravila je i predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Kristina Mrđa.

- Ovaj prijedlog nadležnih pokazuje veliku odgovornost prema narodu i naciji - rekla je Mrđa.

S obzirom na to da vjeronauka trenutno nije zastupljena u srednjim školama, dodala je da đake banjalučke Tehničke škole, na čijem je čelu, dobrovoljno vode u Hram Hrista Spasitelja na predavanje o vjeri.

- Na to smo se sami odlučili, kako bismo sačuvali nit koja je neophodna za duhovnost, kao i kulturno i istorijsko nasljeđe. Na osnovu tih predavanja sam vidjela koliko učenici žele nadograditi znanje stečeno u osnovnoj školi - kazala je Mrđa.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Prijedora Valentina Sovilj ističe da se prema njenom saznanju vjeronauka za početak uvodi u samo pet škola u RS.

- Očigledno da je trend da vjeronauka ulazi u škole, a ona kao predmet daje široko obrazovanje. Mislim da će vjeronauka u srednjim školama biti samo nadopuna znanja iz ostalih predmeta. Osim toga, mi u školama imamo predmet kultura religije - kratko je poručila Sovilj.

Mišljenje s njom dijele i predstavnici srednjih škola sa područja bijeljinske, dobojske, hercegovačke i sarajevsko-romanijske regije. Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je u nedjelju na sastanku sa vladikom banjalučkim Jefremom da institucije RS rade na tome da predmet vjeronauka bude uveden u srednje obrazovanje.

Učenici

Mišljenja srednjoškolaca i njihovih roditelja o uvođenju vjeronauke su podijeljena, dok jedni misle da je ovaj predmet prijeko potreban i u srednjim školama, drugi ističu da će ona samo podijeliti đake.

Učenica trećeg razreda jedne banjalučke škole Jelena Antonić ističe da bi vjeronauka dobro došla u njenu školu, kako bi njeni drugari naučili osnovne moralne vrijednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana