Вјеронаука на прагу средњих школа

Данијела Стоканић
Вјеронаука на прагу средњих школа

Бањалука - Министарство просвјете и културе Републике Српске разматра иницијативу за увођење вјеронауке у средње школе, јер да би се увео овај предмет, кажу, неопходно је дефинисати наставни план и програм, литературу, предаваче и низ других питања.

Из Министарства су истакли да ће по завршетку потребне анализе обавијестити јавност о даљим корацима на увођењу вјеронауке у средње школе, која за циљ има што боље упознавање ђака са вјером, културом и историјом.

С обзиром на то да вријеме у којем живимо има много етичких изазова који нису добро обрађени у другим предметима, многи сматрају да је увођење вјеронауке као обавезан предмет и у средње школе потребно.

Вјероучитељ Далибор Ђурић сматра да је ово добра идеја, не само због надградње знања православних ученика, него и опште културе осталих ђака.

- Часови вјеронауке требало би да буду обавезни и за оне ученике који се изјашњавају као атеисти, како би упознали становишта наше цркве, кад је у питању, између осталог, вјештачка оплодња, хомосексуални бракови и слично - рекао је Ђурић и додао да је исто важно да се млади упознају са истинским учењем како православне цркве, тако и са учењем других вјерских заједница.

Идеју о увођењу вјеронауке и у средње образовање поздравила је и предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије Кристина Мрђа.

- Овај приједлог надлежних показује велику одговорност према народу и нацији - рекла је Мрђа.

С обзиром на то да вјеронаука тренутно није заступљена у средњим школама, додала је да ђаке бањалучке Техничке школе, на чијем је челу, добровољно воде у Храм Христа Спаситеља на предавање о вјери.

- На то смо се сами одлучили, како бисмо сачували нит која је неопходна за духовност, као и културно и историјско насљеђе. На основу тих предавања сам видјела колико ученици желе надоградити знање стечено у основној школи - казала је Мрђа.

Предсједник Актива директора средњих школа Приједора Валентина Совиљ истиче да се према њеном сазнању вјеронаука за почетак уводи у само пет школа у РС.

- Очигледно да је тренд да вјеронаука улази у школе, а она као предмет даје широко образовање. Мислим да ће вјеронаука у средњим школама бити само надопуна знања из осталих предмета. Осим тога, ми у школама имамо предмет култура религије - кратко је поручила Совиљ.

Мишљење с њом дијеле и представници средњих школа са подручја бијељинске, добојске, херцеговачке и сарајевско-романијске регије. Предсједник РС Милорад Додик изјавио је у недјељу на састанку са владиком бањалучким Јефремом да институције РС раде на томе да предмет вјеронаука буде уведен у средње образовање.

Ученици

Мишљења средњошколаца и њихових родитеља о увођењу вјеронауке су подијељена, док једни мисле да је овај предмет пријеко потребан и у средњим школама, други истичу да ће она само подијелити ђаке.

Ученица трећег разреда једне бањалучке школе Јелена Антонић истиче да би вјеронаука добро дошла у њену школу, како би њени другари научили основне моралне вриједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана