Вјера је очувала српски народ

Срна
Вјера је очувала српски народ

Соколац - Његова светост патријарх српски Иринеј служио је вечерње у цркви Светог пророка Илије на Сокоцу, те поручио да је српски народ очувала вјера коју су бранили кроз читаву своју историју, не само ријечима и обичајима, већ и својим животима.

Вечерње богослужење патријарху су саслуживали митрополит дабробосански Николај, епископи захумско-херцеговачки и приморски Григорије, сремски Василије и банатски Никанор, те свештенство.

Патријарх Иринеј рекао је да је српски народ данас поносан на светосавску културу и историју, која га је уздигла и подигла у ред културних народа са поријеклом, прецима и који се труди да оправда својим животом историју и славну прошлост.

"Ми смо своји, наше сродство је дубоко крвно, освећено вером и светим хришћанским обичајима, што нас чини народом и то нам даје пуно права да се боримо за своје име, језик и веру", рекао је патријарх српски у бесједи вјерујућем народу Сарајевско-романијске регије.

Он је рекао да се српски народ који је избјегао из Сарајева, почео нови живот на овим просторима, што им је омогућило да наставе да живе гдје је овај народ живио вијековима, имао своју историју и културу.

Патријарх је истакао да су се и наши преци, баш као и овај народ, борили да опстану на овим просторима као што се читава Србија борила да опстане на вјетрометини балканској и опстала је, јер је имала дубоке вјерске, духовне и моралне корјене.

Патријарх је позвао српски народ да се држи свете вјере православне, српских дивних обичаја, ћирилице - светосавског писма којим су писали историју.

Епископ Григорије нагласио је да је патријарх добродошао на Романију да благослови српски народ који овдје живи и поучи га јеванђељским ријечима и светосавским благословом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана