Vizija uvođenje novih metoda ispitivanja

D. S.
Vizija uvođenje novih metoda ispitivanja

Banjaluka - Laboratorija Instituta za javno zdravstvo RS ima viziju razvoja i akreditacija metoda za ispitivanje propisanih parametara u proizvodima, ali uspostavljanje laboratorijskih kapaciteta za ispitivanje prisustva na sve hemikalije ekonomski nije moguće.

Rekli su to u Institutu za javno zdravstvo RS, u čijoj se laboratoriji, kako kažu, određuje sadržaj voća u voćnim sokovima i voćnim nektarima, kao i prisustvo pesticida u uzorcima namirnica i vode. Naveli su da ispitivanje sadržaja dimetilfumarata u obući ili određivanje sadržaja bisfenola A u svrhu ocjene zdravstvene bezbjednosti nije propisano trenutno važećim pravilnikom. Kada su u pitanju hormoni u hrani za sportiste, u toku je izrada pravilnika.

- Neekonomično i neracionalno je ulagati u izuzetno skupu visokosofisticiranu laboratorijsku opremu na relativno malom geografskom području, gdje je broj potencijalnih zahtjeva za određenim, izuzetno skupim analizama, sporadičan i gdje nisu planirani redovni obimniji monitorinzi zdravstvene bezbjednosti proizvoda koji su prisutni na domaćem tržištu - kazali su u Institutu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana