Визија увођење нових метода испитивања

Д. С.
Визија увођење нових метода испитивања

Бањалука - Лабораторија Института за јавно здравство РС има визију развоја и акредитација метода за испитивање прописаних параметара у производима, али успостављање лабораторијских капацитета за испитивање присуства на све хемикалије економски није могуће.

Рекли су то у Институту за јавно здравство РС, у чијој се лабораторији, како кажу, одређује садржај воћа у воћним соковима и воћним нектарима, као и присуство пестицида у узорцима намирница и воде. Навели су да испитивање садржаја диметилфумарата у обући или одређивање садржаја бисфенола А у сврху оцјене здравствене безбједности није прописано тренутно важећим правилником. Када су у питању хормони у храни за спортисте, у току је израда правилника.

- Неекономично и нерационално је улагати у изузетно скупу високософистицирану лабораторијску опрему на релативно малом географском подручју, гдје је број потенцијалних захтјева за одређеним, изузетно скупим анализама, спорадичан и гдје нису планирани редовни обимнији мониторинзи здравствене безбједности производа који су присутни на домаћем тржишту - казали су у Институту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана