Vitezovi osvojili Kastel

Srna
Vitezovi osvojili Kastel

Banjaluka - Prvi međunarodni viteški festival “Kastrum 2018” otvoren je večeras na tvrđavi Kastel u Banjaluci, gdje će posjetioci do nedjelje, 3. juna, imati priliku da vide srednjovjekovne viteške borbe, odore, oklope, ali i neke od starih, već zaboravljenih zanata.

Gledaoci će imati priliku da vide i takmičenja u streličarstvu, mačevanju srednjovjekovnim mačevima, ali i moderno mačevanje, te prikaz srednjovjekovne viteške borbe, neoklopne borbe, ples sa vatrom, žonglere, a svi izvođači će biti obučeni u kostime srednjeg vijeka.

Organizator ove manifestacije, koja će okupiti stotinjak učesnika iz Republike Srpske, Srbije, Hrvatske, Bugarske i Poljske, je banjalučki viteški red “Čuvari koplja Svetog Georgija”.

Prije zvaničnog otvaranja ovog atraktivnog događaja, u Sabornom hramu Svete Trojice održano je simbolično vjenčanje kralja Stefana Dragutina i mađarske princeze Katarine iz dinastije Arpad.

Starješina banjalučkog viteškog reda “Čuvari koplja Svetog Georgija” Goran Vuk Mećava rekao je Srni da ova manifestacija ima izuzetnu važnost za turizam Banjaluke, ali i cijele Republike Srpske, a značaj leži u tome što se promoviše kulturno-istorijska baština.

“Ideja je da kroz ova atraktivna dešavanja oživimo stare, zaboravljene zanate, ali i da obogatimo dešavanja na samoj tvrđavi Kastel, ambijentu kome dolikuju događaji ovog tipa”, naveo je Mećava.

Navodeći da je za organizovanje prvog viteškog turnira u Banjaluci ova neprofitna organizacija imala na raspolaganju skromna sredstva, Mećava je izrazio nadu da će sljedeće godine dobiti širu podršku, a samim tim i veća sredstva, da bi proširili sadržaj ovakvog dešavanja, koje je prisutno u brojnim evropskim gradovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana