Витезови освојили Кастел

Срна
Витезови освојили Кастел

Бањалука - Први међународни витешки фестивал “Каструм 2018” отворен је вечерас на тврђави Кастел у Бањалуци, гдје ће посјетиоци до недјеље, 3. јуна, имати прилику да виде средњовјековне витешке борбе, одоре, оклопе, али и неке од старих, већ заборављених заната.

Гледаоци ће имати прилику да виде и такмичења у стреличарству, мачевању средњовјековним мачевима, али и модерно мачевање, те приказ средњовјековне витешке борбе, неоклопне борбе, плес са ватром, жонглере, а сви извођачи ће бити обучени у костиме средњег вијека.

Организатор ове манифестације, која ће окупити стотињак учесника из Републике Српске, Србије, Хрватске, Бугарске и Пољске, је бањалучки витешки ред “Чувари копља Светог Георгија”.

Прије званичног отварања овог атрактивног догађаја, у Саборном храму Свете Тројице одржано је симболично вјенчање краља Стефана Драгутина и мађарске принцезе Катарине из династије Арпад.

Старјешина бањалучког витешког реда “Чувари копља Светог Георгија” Горан Вук Мећава рекао је Срни да ова манифестација има изузетну важност за туризам Бањалуке, али и цијеле Републике Српске, а значај лежи у томе што се промовише културно-историјска баштина.

“Идеја је да кроз ова атрактивна дешавања оживимо старе, заборављене занате, али и да обогатимо дешавања на самој тврђави Кастел, амбијенту коме доликују догађаји овог типа”, навео је Мећава.

Наводећи да је за организовање првог витешког турнира у Бањалуци ова непрофитна организација имала на располагању скромна средства, Мећава је изразио наду да ће сљедеће године добити ширу подршку, а самим тим и већа средства, да би проширили садржај оваквог дешавања, које је присутно у бројним европским градовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана