Višegrad: Trojica biciklista u čast srpskih vojnika prešli 4.000 kilometara

R. T.
Višegrad: Trojica biciklista u čast srpskih vojnika prešli 4.000 kilometara

Višegrad - Biciklisti Vladislav Mikavica i Igor Mučibabić iz Višegrada i Vidoslav Andžić iz Užica, koji su na Vidovdan pošli iz grada na Drini ka Krfu, na put dug 4.000 kilometara, vratili su se u Višegrad, gdje su ih kod Spomenika braniocima RS dočekali brojni prijatelji.

Oni su na putu kroz BiH, Sloveniju, Italiju, Grčku, Albaniju, Crnu Goru i Srbiju prešli tačno 4.027 kilometara.

- Najupečatljiviji doživljaj bio je dolazak na Krf i polaganje cvijeća u Plavu grobnicu, čime smo odali počast svim srpskim vojnicima koji su tu umrli i sahranjeni u more - rekao je Mučibabić.

Bicikliste je na Krfu dočekao kustos muzeja Srpske kuće Ljubiša Saramandić, koji je i počasni konzul Srbije u Grčkoj u ovom mjestu.

- Tek kad smo čuli priču kustosa, vidjeli fotografije i ostale eksponate, shvatili smo kroz kakvu je golgotu prošao srpski vojnik u Prvom svjetskom ratu. To nikada nećemo zaboraviti - dodao je Mučibabić, navodeći da je Saramandić, koji ovih dana u gradovima Srbije drži predavanja o prelasku srpske vojske preko Albanije, boravku u Grčkoj i pobjedonosnom pohodu za oslobođenje Srbije u Prvom svjetskom ratu, izrazio želju da predavanje održi i u Višegradu.

Andžić kaže da ih je zapanjilo gostoprimstvo ljudi u mjestima kroz koja su prolazili.

- Čim smo im rekli da smo iz Srbije i Srpske, nudili su nam smještaj, hranu i poklone. Prijateljski smo dočekani i u Albaniji, a u jednom mjestu su mi Albanci pomogli da popravim korpu na biciklu - rekao je Andžić.

Osim lijepih uspomena, Mikavica se prisjetio i problema na putu.

- Popravljao sam kvarove na biciklu, krpio gume, promijenio slomljenu felugu, a dugo sam vozio i sa napuklom pedalom, ali sve smo izdržali - priča Mikavica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana