Вишеград: Тројица бициклиста у част српских војника прешли 4.000 километара

Р. Т.
Вишеград: Тројица бициклиста у част српских војника прешли 4.000 километара

Вишеград - Бициклисти Владислав Микавица и Игор Мучибабић из Вишеграда и Видослав Анџић из Ужица, који су на Видовдан пошли из града на Дрини ка Крфу, на пут дуг 4.000 километара, вратили су се у Вишеград, гдје су их код Споменика браниоцима РС дочекали бројни пријатељи.

Они су на путу кроз БиХ, Словенију, Италију, Грчку, Албанију, Црну Гору и Србију прешли тачно 4.027 километара.

- Најупечатљивији доживљај био је долазак на Крф и полагање цвијећа у Плаву гробницу, чиме смо одали почаст свим српским војницима који су ту умрли и сахрањени у море - рекао је Мучибабић.

Бициклисте је на Крфу дочекао кустос музеја Српске куће Љубиша Сарамандић, који је и почасни конзул Србије у Грчкој у овом мјесту.

- Тек кад смо чули причу кустоса, видјели фотографије и остале експонате, схватили смо кроз какву је голготу прошао српски војник у Првом свјетском рату. То никада нећемо заборавити - додао је Мучибабић, наводећи да је Сарамандић, који ових дана у градовима Србије држи предавања о преласку српске војске преко Албаније, боравку у Грчкој и побједоносном походу за ослобођење Србије у Првом свјетском рату, изразио жељу да предавање одржи и у Вишеграду.

Анџић каже да их је запањило гостопримство људи у мјестима кроз која су пролазили.

- Чим смо им рекли да смо из Србије и Српске, нудили су нам смјештај, храну и поклоне. Пријатељски смо дочекани и у Албанији, а у једном мјесту су ми Албанци помогли да поправим корпу на бициклу - рекао је Анџић.

Осим лијепих успомена, Микавица се присјетио и проблема на путу.

- Поправљао сам кварове на бициклу, крпио гуме, промијенио сломљену фелугу, а дуго сам возио и са напуклом педалом, али све смо издржали - прича Микавица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана