Више од пола тоне хране труло и истеклог рока

nezavisne.com
Више од пола тоне хране труло и истеклог рока

Бањалука, Градишка - Око 550 килограма хране повучено је са тржишта и уништено због труљења, истеклог рока трајања и непотпуне декларације, потврђено је у Републичкој управи за инспекцијске послове.

Ова храна, која није била за људску употребу, нађена је у првом полугодишту ове године током контроле унутрашњег промета Републичке инспекције, као и локалних инспекција, по чијем налогу је и уништена.

"Републичка инспекција за храну је у унутрашњем промету извршила 490 контрола, док је инспекција на нивоу јединица локалне самоуправе извршила 4.518 контрола у објектима у којима се производи и прометује храна", појашњено је у Републичкој управи за инспекцијске послове.

Према њиховим ријечима, у око 42 одсто контрола инспектори су констатовали пропусте који за посљедицу могу имати неисправну храну, као што су нередовни санитарни прегледи запослених, пропусти у одржавању хигијене у објектима, те неправилна манипулација храном.

Како наводе, надлежна инспекција је за шест мјесеци ове године прегледала 32.213 пошиљки хране приликом увоза.

У посматраном периоду у контроли увоза хране инспектори су, истичу, узели 1.374 узорка који су достављени на анализу овлаштеним лабораторијама.

"У 12 случајева утврђено је да пошиљке хране нису испуњавале прописане параметре здравствене исправности и квалитета, па је забрањен њихов увоз, а углавном се ради о месним прерађевинама и кондиторским производима поријеклом из Србије", истакли су у Републичкој управи за инспекцијске послове.

Како појашњавају, у складу са процијењеним ризиком од неправилности израђује се оперативни план узорковања, односно утврђују се највећи потенцијални ризици код одређеног производа.

"Тако код воћа и поврћа највећи ризик представља недозвољена количина пестицида и тешких метала, те су управо то параметри на које се врше анализе ове врсте хране", рекли су у овој управи.

Додали су да се пошиљке које се пошаљу на анализу не пуштају у промет прије добијања лабораторијских резултата.

Како наводе, захваљујући континуираном надзору надлежне инспекције протеклих година није било пријављених случајева здравствених тегоба или оштећења здравља због конзумирања евентуално неисправне хране. Милена П. из Градишке каже да увијек два или три пута провјери рокове како би била сигурна да је храна коју узима исправног рока трајања.

"Храна је јако осјетљива ствар и плашим се за своје и здравље дјеце, па увијек више пута провјерим рок важења јер не желим да се отрујем", рекла је она.

Марија Д. из Вишеграда казала је да је једном у непажњи купила јогурт са истеклим роком трајања, те да га је одмах бацила у смеће. "Сва срећа па сам примијетила на вријеме да је јогурту истекао рок трајања и да га нисам попила", казала је Марија Д.***

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана