Више од 200 рјешења о отклањању неправилности у вези заштите од пожара

Срна
Више од 200 рјешења о отклањању неправилности у вези заштите од пожара

Бањалука - Републичка инспекција за заштиту од пожара извршила је 680 контрола јавних објеката у Српској у којима ради или борави већи број лица, те донијела 222 рјешења о отклањању неправилности и издала 20 прекршајних налога.

Утврђено је да нису редовно спровођене све прописане мјере заштите од пожара, а ријеч је о трговачким центрима, спортским, културним и угоститељским објектима, здравственим и васпитно-образовним установама.

Портпарол Инспектората Републике Српске Душанка Макивић рекла је Срни да је изражен проблем контроле стамбених објеката код којих нису формиране заједнице етажних власника.

“Ту се јавља и проблем контроле исправности електричних и непостојања громобранских инсталација код индувидуалних стамбених објеката, гдје је најчешћи узрок пожара управо оштећења на електричним инсталацијама”, навела је Макивићева и додала да доласком топлијег времена и повећањем ризика од пожара Републичка инспекција за заштиту од пожара, у сарадњи са шумарском инспекцијом, превентивно обилази општине, шумске управе и газдинстава.

Према њеним ријечима, циљ превентивног надзора је сагледавање техничке опремљености и нивоа организације заштите и спремности и за гашење шумских пожара.

“За седам мјесеци ове године извршено је више од 60 контрола у области шумарства и пољопривреде. Контроле су вршене у складу са изворима опасности који су карактеристични за појединачна годишња доба, као што су припрема и крчење корова, те појава шумских пожара у газдинствима и управама”, рекла је Макивићева.

Она је додала да је контролама утврђено да шумска газдинства и управе, у правилу испуњавају прописане услове за организовање заштите од пожара и уредно проводе превентивне мјере заштите средстава и опреме за гашење, као и обуку и провјеру знања радника за спровођење мјера заштите од пожара.

“Неправилности су уочене у дијелу редовности испитивања ватродојавних система, хидрантске мреже и одржавању инсталација, па су инспектори у 16 случајева наложили контролисаним газдинствима да провјере исправности и функционалности инсталација и по потреби поправе инсталисаног система за аутоматску дојаву пожара”, рекла је Макивићева.

Она је додала да је посебна пажња усмјерена на привредне субјекте са великим пожарним оптерећењем, као што су рафинерије, термоелектране и други производни објекти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана