Вишак стотине жељезничара

Маријана Миљић
Вишак стотине жељезничара

Бањалука - РС треба улагати у теретни жељезнички саобраћај, путнички укинути, а број запослених у "Жељезницама" у идућих десет година свести на 1.300.

Ти приједлози који би највећег губиташа у Српској требало да доведу до стабилне компаније наведени су у плану реструктурирања "Жељезница РС" који је креирала Свјетска банка и у петак представила Влади РС. Делегација Свјетске банке презентовала је на радно-консултативној сједници Владе документ у којем је предочена анализа стања у "Жељезницама" и могуће опције за реструктурирање овог јавног предузећа.

Закључак Свјетске банка је да је стање у области теретног саобраћаја веома добро и на нивоу сличних предузећа у другим европским земљама.

- Приједлози који се тичу могућности унапређења у овој области односе се на задржавање постојећег стања или отварање тржишта за присуство трећих оператера, што би довело до повећања конкурентности - навели су стручњаци Свјетске банке.

С друге стране поручили су да је путнички саобраћај нерентабилан и неодржив.

- Влади је предложено укидање путничког саобраћаја, али и друге двије опције, односно да превоз путника опстане у садашњем стању или пак да улагањем буде побољшан квалитет услуга - наведено је у саопштењу Владе.

Највећа бољка "Жељезница" је прекомјеран број запослених, а Свјетска банка је предложила да буде смањен природним одливом до 2025. на 2.200 или пак раним реструктурирањем у идућих десет година на 1.300. "Жељезнице" тренутно имају више од 3.100 радника.

Када је ријеч о финансијском поспремању предложено је одвајање управе "Жељезница" од инфраструктуре или рачуноводствено одвајање са независним рачунима и међусобним уговорним односима. Свјетска банка је на презентацији изнијела закључке вишемјесечне анализе и своја виђења процеса реструктурирања. На Влади је одлука на који начин ће реструктурирати ово предузеће.

Трнинић

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић рекао је да се ставови Владе слажу са оним што су изнијели стручњаци Свјетске банке.

- Свјетска банка је понудила и помоћ при изради акционог плана реструктуирања "Жељезница РС". До краја године биће усвојен тај документ тако да би почетком идуће године могли почети са сређивањем стања у овом предузећу - навео је Трнинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана