Вијеће Уставног суда Републике Српске: Није повријеђен интерес Бошњака

Срна
Вијеће Уставног суда Републике Српске: Није повријеђен интерес Бошњака

Бањалука - Вијеће Уставног суда РС за заштиту виталног интереса утврдило је да Законом о средњем образовању и васпитању није повријеђен витални национални интерес бошњачког народа.

Клуб Бошњака у Вијећу народа РС покренуо је у марту ове године процедуру за заштиту виталног националног интереса, јер је, како су навели, овим законским рјешењем у потпуности одбачен назив "босански језик".

Вијеће је образложило да тврдње подносиоца захтјева не доказују повреду ниједног права из оквира заштите виталног националног интереса било којег конститутивног народа посебно. Утврђено је да се захтјевом не указује на конкретно законско прописивање које вријеђа колективна права бошњачког народа већ се истиче потреба допуне законског текста у смислу прецизирања назива језика којим се служи овај народ и заступљености конститутивних народа и осталих у Савјету за развој предшколског, основног и средњег образовања и васпитања и школским одборима.

- Вијеће је у погледу ових навода утврдило да се предметне законске одредбе, али и закон у цјелини, не односи на припаднике ниједног конститутивног народа појединачно, да не садржи национални предзнак, већ се подједнако односи на сва лица која могу бити именована за члана Савјета, односно школског одбора - саопштено је из Уставног суда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана