Veritas: Ekshumirane žrtve u Mašićkoj Šagovini su Srbi

Agencije
Veritas: Ekshumirane žrtve u Mašićkoj Šagovini su Srbi

Beograd - Posmrtni ostaci 19 žrtava koji su proteklih dana ekshumirani u Hrvatskoj u selu Mašićka Šagovina su Srbi, koje su u decembru 1991. godine u tom selu tokom proslavljanja slave Svetog Nikole zarobili i na svirep način pobili pripadnici hrvatskih "zengi", saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas".

"Veritas" napominje da se iz jučerašnjeg šturog saopštenja resornog hrvatskog ministarstva ne može zaključiti o čijim žrtvama je riječ, ali da "Veritas" ima saznanja da su žrtve Srbi iz Mašićke Šagovine i dobrovoljci iz Srbije, koje su noću na Svetog Nikolu, između 18. i 19. decembra 1991. godine, zarobile i pobile hrvatske snage.

U saopštenju se navodi da su te noći mještani sela, koje su 90 odsto činili Srbi, zajedno za dobrovoljcima iz Srbije, slavili Svetog Nikolu, kada su upali pripadnici 108. dobrovoljačke brigade takozvanog Zbora narodne garde /ZNG/.

Hrvatske "zenge" su tada zarobile, a potom i pobile oko 50 ljudi, među kojima je bilo 24 dobrovoljca iz Srbije, a ostali su bili civili i pripadnici Teritorijalne odbrane iz Mašićke Šagovine.

Najmanje pet leševa hrvatska strana je početkom januara 1992. godine predala pripadnicima JNA.

Leševi su toliko bili izmasakrirani, sa razbijenim glavama, polomljenim udovima, odsječenim nosevima i jezicima, sa zabijenim ekserima pod nokte, da još do danas nisu identifikovani, već su pod oznakom "NN" pokopani na groblju Lešće, gdje se i danas nalaze.

U Mašićkoj Šagovini bilo je pokopano 28 leševa, većina pod imenom, od kojih je u međuvremenu najmanje pet ekshumirano i predato srpskoj strani u više razmjena i koje su nakon toga identifikovale njihove porodice.

Hrvatska strana je do sada odbijala ekshumaciju preostalih leševa iz Mašićke Šagovine pod raznim izgovorima. Za ostale leševe se ne zna ni mjesto ukopa.

"Veritas" ocjenjuje da upravo zbog informacija koje posjeduje o žrtvama u Mašićkoj Šagovini, hrvatsko Ministarstvo nije dalo opširnije podatke o njihovoj nacionalnoj i vojnoj pripadnosti.

Resorno hrvatsko ministarstvo je saopštilo da su u prisustvu predstavnika tog ministarstva, kao i predstavnika Komisije za nestala lica Srbije od 15. do 17. oktobra ekshumirani posmrtni ostaci 19 žrtava u Mašićkoj Šagovini, u Brodsko-posavskoj županiji, poginulih 1991. godine.

Ostaci žrtava će biti prebačeni u hrvatski Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku radi identifikacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana