Veliki iskorak u “otapanju” dijaloga

V. K.
Veliki iskorak u “otapanju” dijaloga

Banjaluka - Prva verzija opšteg kolektivnog ugovora za zaposlene u Republici Srpskoj bi trebalo da bude sačinjena do danas, a socijalni partneri očekuju da će akt, na koji se čeka tri godine, uskoro ugledati svjetlo dana.

Opšti kolektivni ugovor prestao je da važi nakon što je početkom 2016. godine stupio na snagu novi Zakon o radu. Vlada Republike Srpske je u junu na posebnoj sjednici donijela privremenu odluku o utvrđivanju uvećanja plate, visine primanja po osnovu rada i visine pomoći radniku, a nakon što je u dva navrata produžavala važenje ugovora zbog nemogućnosti dogovora socijalnih partnera. Iz Vlade je tada saopšteno da će odluka biti primjenjivana do zaključenja opšteg kolektivnog ugovora.

Posljednji sastanak održan je u srijedu u sjedištu Vlade Srpske, a potpredsjednik Konfederacije sindikata Božo Marić kazao je za “Glas Srpske” da je idući sastanak zakazan za 27. februar, uz ocjenu da je napravljen veliki iskorak u “otapanju” socijalnog dijaloga.

- Vjerujem da će radnici u Srpskoj uskoro dobiti opšti kolektivni ugovor kojim treba da budu definisana važna pitanja za radnike kao što su slobodni dani, godišnji odmori, uslovi za rad sindikata i druga - rekao je Marić.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić juče nije htjela da govori o posljednjem sastanku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana