Veliki brat stiže na ulice Srpske

M. L.
Veliki brat stiže na ulice Srpske

Banjaluka - S ciljem povećanja stepena bezbjednosti i smanjenja broja krivičnih djela, nekoliko gradova i opština u Srpskoj uskoro će biti pod video-nadzorom.

Potvrdio je ovo juče ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač ističući da aktivnosti na realizaciji tog projekta zajedno sprovode Ministarstvo unutrašnjih poslova RS (MUP RS) i kompanija "m:tel".

- Banjaluka će vrlo brzo dobiti video-nadzor, kamere će biti postavljene na nekoliko veoma bitnih mjesta u gradu i sve će biti uvezane u sistem MUP-a koji će vršiti kontrolu s ciljem sprečavanja i otkrivanja učinjenih krivičnih djela - rekao je Lukač.

Prvi grad u Srpskoj koji je počeo sa ovim aktivnostima je Trebinje, čije ulice će nadgledati oko 40 kamera, pet na ulazu i izlazu iz grada, a ostale na teritoriji grada.

Sistem video-nadzora pokazao se efikasnim i u Gradišci, gdje 16 kamera pokriva 30 raskrsnica na ulazu u opštinu, a kamere su uvele i brojne institucije i javne ustanove.

Da bi stepen bezbjednosti u RS u svim segmentima bio na visokom nivou, juče je u banjalučkom hotelu "Bosna" otvorena dvodnevna radionica pod nazivom "Zaštita kritične infrastrukture, ključni izazovi i rješenja", na kojoj će pored pripadnika MUP-a RS predavači biti eksperti iz zemalja EU. Lukač je istakao da se pod kritičnom infrastrukturom podrazumijeva sve ono što institucije u RS posjeduju, serverski sistemi, razne aplikacije, te objekti koji služe za funkcionisanje sistema, a koji mogu biti potencijalna meta napada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana