Velika Kladuša: Protest mještana zbog migranata

Srna
Velika Kladuša: Protest mještana zbog migranata

Velika Kladuša - Mještani naselja Polje, gdje se nalazi tvornica „Miral” u kojoj su smješteni migranti koji se nalaze na području Velike Kladuše, održali su u proteklu subotu protestni skup kako bi ukazali na probleme s kojima se svakodnevno suočavaju.

Kažu kako se više ne osjećaju sigurno zbog čestih provala i krađa čiji su počinioci migranti, a njihovo nezadovoljstvo kulminiralo je nakon što je prije nekoliko dana dovezeno više stambenih kontejnera za njihov smještaj.

Mještani se plaše kako bi ovaj lokalitet mogao postati trajni prihvatni centar za migrante, a jedan od zaključaka ovog skupa je da vlasnik „Mirala” ne produži ugovor o boravku migranata nakon što on istekne. Također, zatraženo je da se prestane s aktivnostima oko proširenja smještajnih kapaciteta, te da se pojača rad policije na ovom području. Predsjednik Mjesne zajednice Polje, Asko Karajić, kaže kako će zaključke s ovog sastanka uputiti na adrese svih relevatnih institucija u Bosni i Hercegovini.

„Mještani su jednoglasni u svojim zahtjevima i očekujemo dogovore na naše zahtjeve u narednih nekoliko dana”, kazao je Karajić. Ovom prilikom ukazano je i na sve brojnija krivična djela čiji su počinioci migranti, a jedan od onih koji su pretrpili štetu je vlasnik obližnje stanice tehničkog pregleda, Elvis Veljačić.

„Prije nekoliko dana desila se pljačka i migranti su mi provalili u pet kancelarija i tom prilikom ukradeno je dosta opreme i nanesena šteta objektu. Sem toga, migranti su stalno prisutni, presreću komitente, traže novac od njih i sve se to odražava na poslovanje. Takvi problemi su postala naša svakodnevica i mi se više ne osjećamo sigurno i slobodno”, kaže Veljačić. 

Podršku mještanima u njihovim zahtjevima uputile su i lokalne vlasti koje se odranije protive postojanju bilo kakvih centara za migrante na području te općine. U Međunarodnoj organizaciji za migacije (IOM) saopštili su kako pomenuti kontejneri nemaju za cilj povećanje broja migranata, već im se na taj način pokušavaju obezbijediti adekvatniji uslovi za boravak tokom zimskog perioda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana