Већина уџбеника већ у књижарама

РТРС
Већина уџбеника већ у књижарама

Већина уџбеника из едиције Завода за уџбенике и наставна средства, већ је у књижарама, а и нови уџбеник историје за завршни разред основних школа, који ће обрађивати и догађаје током Одбрамбено отаџбинског рата '90-тих, ускоро ће се наћи у продаји. Цијене су остале на нивоу прошлогодишњих.

Цијене уџбеника јесу остале исте - али за породични буџет и даље су високе. Ипак, за родитеље нема дилеме - школарци морају бити спремни за нову школску годину.

95 одсто књига и за основне, а и за средње школе већ је на рафама књижара. Од идуће седмице у продаји ће бити и читанке за 7, 8 и 9. разред основне школе, као и уџбеник историје, такође за 9-ти разред.

"С правом смо у овој години са свим комплетима задовољни. Апелујемо на родитеље да нас на вријеме посјете и избјегну гужве", рекао је директор Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске Раде Ристовић.

Цијене су на нивоу прошлогодишњих, увећане за цијену уџбеника енглеског језика, који је ранијих година набављан од страних издавача и био знатно скупљи. Највише морају издвојити родитељи чија дјеца похађају 8. разред, 163 марке, док је комплет уџбеника најјефтинији за петаке и износи 93 марке и 50 пфенига. Ученицима првих и других разреда основних школа и ове године Министарство просвјете обезбиједило је бесплатне уџбенике. Просјечна цијена средњошколских уџбеника износи, као и прошле године 9 марака и 90 пфенига.

"Нове књижаре Завода отворене су у Фочи, Модричи и Бијељини, а у Вишеграду је књижара промјенила сједиште и налази се у Андрић Граду", изјавио је портпарол Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске Дејан Керлета.

Док се ђаци још одмарају, под окриљем Републичког педагошког завода, по регијама почела су савјетовања за наставнике. Значајних новина у наставниом плану и програму нема, осим...

"Имамо нови наставни план из историје за 9 разреде, Обрађиваће се и догађаји из 90-тих", истакао је директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић.

Поред ђака оцјењиваће се и рад директора и наставног особља, а од успјеха ученика и њихових наставника и професора зависиће успјех школе. Прошле године вреднован је рад у 12 средњих школа, а од ове школске године ( та) пракса ће се почети примјењивати и у основним школама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана