Većina protiv povećanja cijene polaganja vozačkog ispita

ATV
Većina protiv povećanja cijene polaganja vozačkog ispita

U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH ne odustaju od povećanja cijene polaganja vozačkog ispita najavljenog prošle godine, zbog koga se bune ne samo oni koji još nemaju vozačku, a planiraju da polažu, već i mnogi vlasnici auto škola iz Republike Srpske i udruženja prevoznika.

Protiv nacrta odluke, koja bi za nekoliko stotina maraka podigla cijenu polaganja koja bi bila jedinstvena, su i neki koji od toga, praktično, žive. Dok u BH. ministarstvu objašnjavaju potez ''neprirodno niskim cijenama'' i potrebom za kvalitentijom obukom, pojedini vlasnici auto škola ističu da postoje i bolji načini. 

''Oni koji tvrde da bi poskupljenjem cijena obuke kandidata dobili kvalitet ne posjeduju ni jednu jedinu analizu koja to dokazuje. Mi imamo, naravno, i prijedlog, znači, prijedlog bi trebalo da bude da Komisija za polaganje vozačkih ispita bude profesionalna i da ona bude filter loših autoškola, loših instruktora i loših kandidata,'' rekao je Milenko Jaćimović, vlasnik autoškole.

Loša je odluka, kažu prevoznici. Tvrde da bi povećanje cijene polaganja vozačkog ispita moglo da dovede do gašenja brojnih autoškola ali i masovnijeg odlaska profesionalnih vozača.

“Mi i ovako već nemamo kadra profesionalnih vozača, ako dođe do poskupljenja i ta cijena ode toliko koliko je predloženo, pa čisto se pitam ko će to polagati, ko je u stanju da podigne kredit, da bi plaćao kredit dvije ili tri godine da bi položio vozački ispit, a kažem vam, nije završio sa tim ništa. Treba dodatna diploma za kv vozača,” rekao je Nikola Grbić predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske.

Savjet ministara BiH još nije raspravljao o nacrtu odluke. Oni koji su sve osmislili pravdaju se i time da entitetska ministarstva obrazovanja ne rade dobro svoj posao.

“Nisu sva ministarstva nadležna za obrazovanje u Bosni i Hercegovini razvili instrumente na osnovu kojih nedvosmisleno mogu zaključiti da se autoškola, koja je u njihovoj nadležnosti, pridržava zakonskih i podzakonskih propisa u ovoj oblasti,'' saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Stiže i pojašnjenje da bi, kako navode, nova cijena polaganja vozačkog ispita povećala kvalitet obuke, a smanjila broj onih koji bi se odlučili da polažu u autoškolama koje obuku vrše po nižim cijenama. Građani su protiv.

''Stvarno jeste preskupo.''

''Smatram da nije korektno u današnjim uslovima da se toliko dižu cijene.''

''Za sada ne, mislim da je preskupo to,'' komentari su građana.

Predložene cijene su za A kategoriju 1480  maraka, za B 1633, za C 1660, a za D 2650 maraka. Povećanje je tražila Asocijacija autoškola BiH koja traži fiksnu cijenu jednog časa obuke koja je, prema njima, opala jer se auto škole, kako tvrde, slabo kontrolišu i ne plaćaju porez.

SNSD-ov poslanik, Nikola Špirić, u septembru prošle godine je podnio inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH. Kako je tada rekao, određivanje minimalnih cijena nastavnog časa nije u skladu s EU direktivama i Zakonom o slobodnom formiranju cijena BiH. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana