Већина половних аутомобила увезених у Српску има намјештене километар сатове

ATV
Већина половних аутомобила увезених у Српску има намјештене километар сатове

Најмање 80 одсто половних аутомобила увезених у Републику Српску има намјештене километар сатове, процјењују стручњаци. Најављене мјере Европског парламента, који жели да стане у крај овим манипулацијама на свом тржишту, могле би оставити трага и код нас. Манипулисање километар сатовима је јако тешко примјетити приликом куповине, кажу механичари.

“Кад узмете на плацу једно возило, кад прегледате, оно је спремљено, опрано, чисто, наоко се не може тек тако видјети колико је километара прешло. Међутим, тек кад га купите, када га возите пар хиљада километара тек онда примјећујете мане тог возила”, каже Милан Станивук, Ауто-клуб “MKM Racing”.

Да би се изборио са овим проблемом, Европски парламент предлаже стварање јединственог европског регистра пређених километара, редовно очитавање километраже и боља техничка рјешења у возилима. У центру за моторна возила “EIB Internationale” оцјењују да је овоме скоро немогуће стати у крај,  због модерних техничких достигнућа.

“Постоји могућност да се повременим контролама приликом увоза, или у неким другим ситуацијама стане у крај тим малверзацијама. Рецимо, ми смо од недавно почели уписивати стање километар сата приликом техничког прегледа, и ако неко жели да искористи тај податак он то може имати на располагању”, рекао је Драго Талијан, директор “EIB Internationale”.

Аутомобили са “преправљеним” километар сатовима се у просјеку продају за неколико хиљада марака више, па није тешко увидјети рачуницу - иако продавци углавном гарантују да их нису дирали. Смањена километража је додатни ризик у вожњи, оцјењују у Агенцији за безбједност саобраћаја.

“Постоји та законитост - са 100 хиљада, 150 хиљада, 200 хиљада километара - који то склопови одлазе, шта морате замијенити, када се мијењају плочице, кочионе облоге, када се неки други елементи на возилу морају замијенити - све то много кошта, а може утицати на безбједно одвијање саобраћаја”, каже Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја.

Европарламентарци су израчунали да око 40 одсто возила која се препродају на тржишту ЕУ има преправљен километар сат - због чега годишње губе милијарде евра. Највише таквих аутомобила је, очекивано, на Балкану - у Румунији и Бугарској, и то око 80 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана