Већина акционара Бобар банке није за спас банке

Марина Чигоја
Већина акционара Бобар банке није за спас банке

Бањалука - Осам од 11 највећих акционара посрнуле Бобар банке из Бијељине њеном привременом управнику Сави Шеваљевићу није доставило никакав одговор, што значи да немају намјеру да учествују у санацији.

Преостала три акционара затражила су од Шеваљевића продужење рока који им је истекао у петак за изјашњавање о томе да ли докапитализовати банку. Шеваљевић је рекао "Гласу Српску" да су му се јавили Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС у име Акцијског фонда и Фонд за реституцију, "Полара инвест фонд" и "Бобар групација" у склопу које је пословала и Бобар банка. Привремени управник Бобар банке затражио је од свих акционара, који имају више од пет одсто акција, да се изјасне да ли ће и у којем року учествовати у докапитализацији банке која је једини пут ка њеном преживљавању.

- Дописе које сам добио доставио сам Агенцији за банкарство РС. У току седмице требало би да одлучимо шта и како даље. Уколико акционари не санирају ситуацију у банци, њена ликвидација је неизбјежна. Ова три акционара су ме обавијестила да имају неке инвестиционе фондове који су вољни да улажу - казао је Шеваљевић и додао да је покушао да процес максимално убрза због притиска јавности и депонената који су у паници и свакодневно зову тражећи информације шта ће бити са њиховим новцем.

Он је истакао да постоји опасност да Агенција за банкарство РС, по наређењу Централне банке БиХ, одузме дозволу Бобар банци, јер није имала одговарајући износ обавезних резерви.

- Захваљујући наплати кредита, у петак сам успио да подигнем резерве на прописани ниво, али то нисмо испуњавали сваки дан - казао је Шеваљевић и додао да су резерве након што је он преузео дужност привременог управника биле десет милиона, а да сад износе 20 милиона КМ.

Бобар банка је већ дуго суочена са проблемима у пословању, због чега је Агенција за банкарство РС 27. новембра увела принудну управу. У образложењу је наведено да Бобар банка није радила у складу са Законом о банкама РС и другим законским и подзаконским прописима, а да је главни разлог за увођење принудне управе што Бобар банка, која је само у првих девет мјесеци ове године пословала са губитком од 18,1 милион марака, није успјела да изврши докапитализацију, јер јој је капитал пао испод законског минимума.

"Глас Српске" објавио је раније да је докапитализација Бобар банке за сада најмање изгледно рјешење, а најизвјесније је да ће она бити ликвидирана и њена имовина понуђена на продају. За докапитализацију је потребна позамашна свота новца, због чега и постоји бојазан да је акционари неће успјети обезбиједити и да ће банка бити ликвидирана.

Депозити

Без обзира на расплет ситуације у Бобар банци, сви депозити до 50.000 КМ биће исплаћени чим буду створени технички услови, а за њих гарантује и Агенција за осигурање депозита БиХ. У случају ликвидације исплата већих износа новца који је депонован у Бобар банци чекала би продају њене имовине и сукцесивну исплату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана