Веће плате за наставнике у јавним високошколским установама

Срна
Веће плате за наставнике у јавним високошколским установама

Бањалука - Приједлогом закона о платама запослених у високом образовању и области студентског стандарда, који Народна скупштина разматра по хитном поступку, предложено је повећање платних коефицијената за све наставнике, сараднике и остале распоређене на радна мјеста са високом стручном спремом /ВСС/ у јавним установама у овој сфери.

"Овај закон се доноси са циљем изједначавања плата запослених са ВСС у области образовања са платама запослених у другим областима јавне управе", навео је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић, образлажући у Народној скупштини овај приједлог закона.

Он је оцијенио да се повећање личних примања свакако може цијенити као мјера од општег интереса за Српску.

У образложењу овог приједлога закона речено је да плате, заједно са факторима као што су радни услови, напредовање у каријери и могућности за стручно усавршавање, играју значајну улогу у осигуравању да запослени у области високог образовања и студентског стандарда буду задовољни и довољно мотивисани да наставе да обезбјеђују висок квалитет у цјелокупној области високог образовања.

Влада Републике Српске је приједлог овог закона раније утврдила по хитном поступку имајући у виду Меморандум о заједничким мјерама за период од 2018. до 2020. године, закључен 18. децембра 2017. године између Владе и Савеза синдиката Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана