Веће плате просвјетним радницима са високом стручном спремом

ATV
Веће плате просвјетним радницима са високом стручном спремом

Просвјетним радницима у Републици Српској 2019. година доноси дебље новчанике. Влада Републике Српске донијела је Одлуку о цијени рада и тиме одредила повећање плате запосленима у образовању и култури са високом стручном спремом за осам одсто.

Више од 13 хиљада учитеља, професора и наставника на већа примања чекало је 11 година. Осим бољег стандарда живота, ово ће стимулативно дјеловати на запослене, каже министар просвјете и културе Републике Српске. 

“У 2019. год предвиђено је 22 милиона марака за повећање плата управо у овим сегментима о којима сам говорила. То конкретно значи да ће њихова плата бити већа, сад минус или плус, за неких 100 конвертибилних марака у зависности наравно од платног разреда под којим се воде”, истакла је Наталија Тривић, министар просвјете и културе Републике Српске. 

Запослени у образовању и култури имају ниже плате од запослених у другим јавним установама са истом стручном спремом. Ово повећање је први корак ка усклађивању платних коефицијената, који се очекује до 2022. године, кажу из Републичког педагошког завода.

“Ми смо свјесни чињенице и знамо да људи који имају исту стручну спрему ако раде у просвјети или раде неки други посао са том истом стручном спремом онда имају веће плате и због тога се људи у просвјети осјећају као обезвријеђени и на овај начин усклађивања коефицијената ће просвјетни радници добити на значају као сви остали буџетски потрошачи са истом стручном спремом”, истакао је Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода. 

Дио онога што смо тражили коначно смо добили, кажу из Синдиката образовања. Очекују у наредном периоду и да запослени са средњом стручном спремом добију повећање плата за исти проценат. 

“Они који ће добити ово повећање, а то су сви наставници, сви стручни сарадници са високом стручном спремом сматрају да је ово, а и ми у синдикату, сматармо да је ово први корак и у том смислу смо задовољни, али сам незадовољан јер наши чланови су и људи који имају 450 марака плате и морамо тражити рјешење и за те људе, наше чланове, односно све запослене у овој области”, истакао је Драган Гњатић, предсјендик Синдиката образовања, науке и клутуре РС.

У августу 2018. године минимална плата повећана је на 440 конвертибилних марака, а крајем децембра исте године Влада је донијела одлуку да минималац у Републици Српској износи 450. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана