Веће пензије за око 2.600 гастарбајтера

Драгана Келеч
Веће пензије за око 2.600 гастарбајтера

Бањалука - Више од 2.600 гастарбајтера из Републике Српске који су највећи дио радног вијека провели у Њемачкој и тамо остварили право на пензије, од 1. јула могу да очекују дебље чекове.

Из њемачког Министарства рада и социјалних послова је саопштено да ће то бити највеће повећање пензија у протекле двије деценије, а пензије ће бити увећане за 50 до 70 евра.

- Пензионери који су радили у западним њемачким покрајинама добиће пензије веће за 4,25 одсто, док ће онима из источних стићи повишица од 5,95 одсто - поручили су из њемачког Министарства рада.

Нагласили су да ће сав новац бити исплаћен из њемачког пензијског фонда.

Према подацима Фонда пензијско-инвалидског осигурања РС, стаж је и у РС и у Њемачкој остварило 4.746 осигураника. Од тога, 157 корисника је у Њемачкој било запослено мање од 12 мјесеци, због чега њихов стаж пада само на терет носиоца осигурања у Српској.

- Више од годину радног стажа у Њемачкој има 4.589  осигураника из РС. Међутим, од наведеног броја 2.609 су корисници сразмјерне пензије и на њих се сигурно односи наведена повишица - рекли су у Фонду ПИО.

Сразмјерне пензије имају сви осигураници који су, на примјер, већи дио радног вијека провели у Њемачкој, а мањи у још некој земљи. Ипак, највеће повећање пензија биће за оне који су цијели радни вијек провели у њемачким фирмама, али колико је тих корисника из Српске нисмо сазнали.

Предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ каже да су наши људи у њемачким фирмама одувијек радили изузетно тешке послове.

- Наши људи су годинама знали да раде што ниједан Нијемац није хтио. Много зноја, труда и рада су уложили да би зарадили те пензије - прича Ракуљ.

Драго му је, каже, да ће ти људи добити дебље чекове, јер су их и заслужили.

- Много је хуманости међу њемачким пензионерима. Они неријетко помажу овдашњим људима чије су пензије доста ниске - додао је Ракуљ.

Он је рекао да је просјечна пензија у Њемачкој 1.200 евра.

Из њемачког ресорног министарства објашњавају да је повећање пензија дошло као логичан слијед дешавања, пошто су економија и запосленост у тој земљи у веома доброј ситуацији.

- У Њемачкој се протеклих година готово по правилу пензије у нешто већем омјеру повећавају пензионерима у источним дијеловима земље, а тиме се жели достићи баланс који је нарушен у ранијем периоду - кажу у њемачком Министарству рада.

Плате

У Њемачкој су прошле године и плате порасле за 2,5 одсто реално, односно прилагођене су стопи инфлације, што је највећи скок у посљедњих осам година, објавио је Статистички завод Њемачке.

Из завода објашњавају да су плате у Њемачкој порасле захваљујући прије свега ниском индексу потрошачких цијена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана