Veća podrška starim osobama vraća osmijeh

Danijela Stokanić
Veća podrška starim osobama vraća osmijeh

Banjaluka - Smanjenje siromaštva, unapređenje socijalne zaštite, ali i projekti cjeloživotnog učenja te prevencija nasilja nad nemoćnima, samo su neki od strateških ciljeva u okviru Nacrta nove strategije za unapređenje položaja starijih osoba u Srpskoj.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS izradilo je ovaj nacrt za period od 2018. do 2027. godine koji je usvojen na prethodnoj sjednici Vlade RS. Ciljevi su, kako je objašnjeno u ovom dokumentu, postavljeni na osnovu analize položaja starijih lica u Srpskoj.

- Osnovni razlog za donošenje ove strategije jeste vraćanje porodičnih vrijednosti i moralnih normi, razvijanje međugeneracijske solidarnosti gdje različite generacije mogu biti jedne drugima na usluzi, te poboljšanje zdravog i aktivnog starenja - stoji u ovom dokumentu.

Iz Vlade RS je saopšteno da će donošenjem strategije biti stvorena mogućnost povlačenja sredstava iz fondova Evropske unije za podršku programa koji se odnose na realizaciju strateškog plana.

Prema podacima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, prosječna penzija u Srpskoj u decembru 2017. godine iznosila je 350 KM, dok je najniža bila 179 KM.

Podaci, koji su objavljeni u Nacrtu strategije, govore da domovi za smještaj starijih lica prijavljuju povećanu incidenciju smještaja osoba sa malignim i autoimunim oboljenjima, Alchajmerovom bolešću kao i demencijama.

- U domovima kao i u dnevnim centrima nedostaje kapaciteta za smještaj lica sa Alchajmerovim oboljenjem, ali i zaposlenih koji bi brinuli o njima - stoji u dokumentu.

Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj kaže da se položaj starih u Srpskoj posljednjih godina poboljšava. Međutim, Rakulj je najviše zamjerio nadležnima to što, kako kaže, prilikom izrade bilo kakvog dokumenta koji se tiče starih lica ne uključi i nekog od njih.

- Niko ne može znati bolje od nas šta je nama potrebno. Jedan od naših prioriteta je smještaj starih u domove i time se ne možemo pohvaliti. Srpska bi o tom pitanju mogla uraditi mnogo više, jer 70 odsto penzionera od svojih primanja ne može da izdvoji novac za smještaj u domu - kazao je Rakulj.

Ljekari

Kako je navedeno u Nacrtu, u domovima zdravlja i bolnicama u RS najčešće nema zaposlenih specijalista ili supspecijalista gerontologije iako starija lica čine većinu korisnika zdravstvenih usluga.

- Nedostatak takvih specijalista doprinosi i generalnom nedostatku istraživanja o zdravstvenim okolnostima u kojima žive starija lica, kao i njihov uticaj na tok zdravlja - stoji u dokumentu.

Neke od planiranih mjera nove strategije

* Registracija starijih lica bez primanja pri lokalnoj zajednici

* Unapređenje hraniteljstva za starija lica

* Dostupnost javnog prevoza u ruralnim mjestima

* Obezbjeđenje pristupačnih javnih usluga

* Unapređenje volonterskih usluga u lokalnim zajednicama

* Obezbjeđenje zdravstvenog osiguranja za sva lica

* Unapređenje usluga liječenja i njege starijih

* Ugovaranje zdravstvenih usluga sa ustanovama socijalne zaštite za smještaj starijih lica

* Zbrinjavanje starijih lica u vanrednim situacijama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana