Већа подршка старим особама враћа осмијех

Данијела Стоканић
Већа подршка старим особама враћа осмијех

Бањалука - Смањење сиромаштва, унапређење социјалне заштите, али и пројекти цјеложивотног учења те превенција насиља над немоћнима, само су неки од стратешких циљева у оквиру Нацрта нове стратегије за унапређење положаја старијих особа у Српској.

Министарство здравља и социјалне заштите РС израдило је овај нацрт за период од 2018. до 2027. године који је усвојен на претходној сједници Владе РС. Циљеви су, како је објашњено у овом документу, постављени на основу анализе положаја старијих лица у Српској.

- Основни разлог за доношење ове стратегије јесте враћање породичних вриједности и моралних норми, развијање међугенерацијске солидарности гдје различите генерације могу бити једне другима на услузи, те побољшање здравог и активног старења - стоји у овом документу.

Из Владе РС је саопштено да ће доношењем стратегије бити створена могућност повлачења средстава из фондова Европске уније за подршку програма који се односе на реализацију стратешког плана.

Према подацима Фонда за пензијско и инвалидско осигурање РС, просјечна пензија у Српској у децембру 2017. године износила је 350 КМ, док је најнижа била 179 КМ.

Подаци, који су објављени у Нацрту стратегије, говоре да домови за смјештај старијих лица пријављују повећану инциденцију смјештаја особа са малигним и аутоимуним обољењима, Алцхајмеровом болешћу као и деменцијама.

- У домовима као и у дневним центрима недостаје капацитета за смјештај лица са Алцхајмеровим обољењем, али и запослених који би бринули о њима - стоји у документу.

Предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ каже да се положај старих у Српској посљедњих година побољшава. Међутим, Ракуљ је највише замјерио надлежнима то што, како каже, приликом израде било каквог документа који се тиче старих лица не укључи и неког од њих.

- Нико не може знати боље од нас шта је нама потребно. Један од наших приоритета је смјештај старих у домове и тиме се не можемо похвалити. Српска би о том питању могла урадити много више, јер 70 одсто пензионера од својих примања не може да издвоји новац за смјештај у дому - казао је Ракуљ.

Љекари

Како је наведено у Нацрту, у домовима здравља и болницама у РС најчешће нема запослених специјалиста или супспецијалиста геронтологије иако старија лица чине већину корисника здравствених услуга.

- Недостатак таквих специјалиста доприноси и генералном недостатку истраживања о здравственим околностима у којима живе старија лица, као и њихов утицај на ток здравља - стоји у документу.

Неке од планираних мјера нове стратегије

* Регистрација старијих лица без примања при локалној заједници

* Унапређење хранитељства за старија лица

* Доступност јавног превоза у руралним мјестима

* Обезбјеђење приступачних јавних услуга

* Унапређење волонтерских услуга у локалним заједницама

* Обезбјеђење здравственог осигурања за сва лица

* Унапређење услуга лијечења и његе старијих

* Уговарање здравствених услуга са установама социјалне заштите за смјештај старијих лица

* Збрињавање старијих лица у ванредним ситуацијама

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана