Ватс тимектомија - први пут на просторима БиХ

Срна
Ватс тимектомија - први пут на просторима БиХ

Бањалука - У Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци почело је извођење ВАТС тимектомије, најмодерније операције грудне жљезде без отварања грудног коша, која до сада није рађена у БиХ.

Вршилац дужности генералног директора УКЦ-а Владо Ђајић рекао је да пословодство ове установе заједно са руководством Српске раде низ активности на унапређењу рада УКЦ-а, међу којима спада и едуковање кадрова.

"Уређујемо један од највећих и најљепших објеката у региону у којем ће бити пресељене све клинике, а паралелно са тим набављамо и савремену опрему. Да бисмо направили један од набољих клиничких центара у региону, неопходно је и да имамо добро едукован кадар", рекао је Ђајић новинарима у Бањалуци, поводом почетка извођења ВАТС тимектомије у овој здравственој установи.

Он је тим поводом захвалио свјетском стручњаку у тој области Милошу Коледину из Института за плућне болести у Сремској Каменици на едукацији љекара из УКЦ-а који ће бити спремни да самостално обављају ове интервенције.

Коледин је истакао да развој медицине иде у правцу да се тежи минимално инвазивним хируршким захватима у свим гранама хирургије, па тако и и код грудне хирургије.

"Данас је светски тренд видео асистирана хирургија, такозвана ендоскопска хирургија, где се интервенције изводе кроз три мала отвора уз помоћ телескопске камере, те петмилиметарских и десетмилиметарских инструмената и такозване унипортал процедуре", рекао је Коледин.

Он је навео да пацијент који буде подвргнут ВАТС тимектомији након 24 часа иде кући.

Начелник Службе за торакалну хирургију Марко Кантар рекао је да су данас и јуче у УКЦ-у овом методом оперисана четири пацијента, од којих су два већ отпуштена из болнице.

Он је навео да је овај метод лијечења много јефтинији од класичне операције када се пацијенту отвара грудни кош.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана