Васкршње весеље испразнило полице

nezavisne.com
Васкршње весеље испразнило полице

Бањалука - Гужве у тржним центрима широм РС су знатно порасле пред предстојећи хришћански празник Васкрс и видљиве су током цијеле седмице, те се полице са намирницама које су од значаја за овај празник празне брже него икада.

Александра Марковић, менаџер за односе с јавношћу у служби маркетинга "Тропиц центра" Бањалука, каже да се у трговинама "Тропиц" и "Мој маркет" примјећује знатан пораст фреквенције купаца у претпразничном периоду, која из године у годину расте.

"У посљедњој седмици пред празник и даље су најпродаванији посни артикли, те они који ће сачињавати празничну трпезу, све врсте меса, деликатес, воће и поврће, алкохолна и безалкохолна пића, као и намирнице за припрему колача", рекла је Марковићева.

Татјана Пауноски, руководилац службе маркетинга тржног центра "Бинго", каже да је у овом тржном центру као и пред сваки вјерски празник промет повећан.

"Како су ускршњи празници почели већ крајем марта, наши купци који живе у иноземству су већ тада стигли, те је од краја марта па до сада, до Васкрса, посјећеност наших центара заиста велика", рекла је Пауноски и додала да се у овом периоду биљежи повећана фреквенција купаца у односу на прошлу годину.

Истакла је да је највећа тражња за артиклима карактеристичним за припрему јела и колача за празнике, јајима и декорацијама за јаја, те поклонима за празник.

"Као и сваке године за сваки празник припремили смо низ погодности у склопу којих смо додатно снизили артикле који су значајни за Васкрс", рекла је Пауноски.

Бојана Мијић из Бањалуке каже да је у куповину дошла како би купила све што јој је потребно за украшавање јаја и васкршњу трпезу.

"Велика је гужва у тржним центрима, не само данас, већ уназад три дана, али добро се издржава. Ова слика у тржним центрима и пијацама говори да, када су празници у питању, не може бити кризе", рекла је Мијићева.

Њена суграђанка Слађана Цвијановић каже да су цијене сличне као и прошле године, те да нема великог одступања.

"За овакве ствари се увијек нађе новца и битно је да се обиљежава како доликује. Узимам оловке за декорисање, корпице, јер сутра фарбамо јаја. За васкршњу трпезу правимо стандардно све, од сарме, печења, колача и то је нешто уобичајено", рекла је Цвијановићева.

Нада Комљеновић из Бањалуке каже да празник прославља традиционално и породично, како и доликује Васкрсу.

"На велики петак постимо, фарбамо јаја, у недјељу имамо васкршњи ручак. Мало је гужва, али тако је увијек пред празнике, баш је примјетно да људи више купују", рекла је Комљеновићева.

Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана "Дон" из Приједора, каже да је неписано правило да су у вријеме неког празника гужве у тржним центрима без обзира на економску ситуацију становништва.

"Ових дана повећане су гужве нарочито због тога што је велики број људи из дијаспоре тренутно на нашим теренима, али истовремено и наши суграђани воле да трпеза буде богатија током Васкрса", рекла је Марићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана