Васкрс побједа живота над смрћу

Драгана Келеч, дописници
Васкрс побједа живота над смрћу

Бањалука - Свим вјерницима православне и католичке вјероисповијести у БиХ, који ове године на исти дан прослављају Васкрс и Ускрс, празнике су честитали званичници РС.

Члан Предсједништва БиХ из РС Небојша Радмановић је у честитки упућеној патријарху Иринеју истакао да је Васкрс у хришћанској православној традицији симбол побједе живота над смрћу, добра над злом и вјере у наду и спасење.

- Нека празник Христовог васкрсења покаже пут свим Србима и другим православним вјерницима у превладавању постојећих друштвених тешкоћа, те буде наш морални подстрек за успостављање духовног јединства српског народа и заједничког разумијевања са другим људима и народима на овим просторима у интересу свеопштег напретка у будућности - поручио је Радмановић уз традиционални поздрав "Христос васкрсе".

Радмановић је честитао и свим вјерницима католичке вјероисповијести, уз жељу да овај празник проведу у миру и породичној срећи, у складу са традиционалним вјерским обичајима и вјеровањима.

У честитки предсједника РС Милорада Додика се наводи да је прослављање празника над празницима, који симболизује побједу живота над смрћу, Христово васкрсење - путоказ људима како да, живећи у складу са хришћанским и цивилизацијским вриједностима љубави и мира, допринесу бољем разумијевању, јачању толеранције и напретку. Додик је честитао и Ускрс надбискупу врхбосанском кардиналу Винку Пуљићу, бискупу бањалучком Фрањи Комарици и свим грађанима католичке вјероисповијести, пожеливши да им предстојећи празници донесу много радости, Божијег благослова и духовног мира.

И премијер РС Жељка Цвијановић је пожељела православном народу и свим католичким вјерницима да празник проведу у љубави, праштању и слози и уз своје најдраже.

- Изражавам наду да ће година, у којој православни и католички хришћани прослављају Васкрс и Ускрс истог дана, бити добра прилика да посвећеност универзалним вриједностима добије интензивније импулсе - стоји у честитки предсједника Народне скупштине РС Игора Радојичића.

Широм РС у петак су трајале припреме за прославу највећег хришћанског празника, а највеселије је било у вртићима, гдје су малишани традиционално фарбали и шарали јаја. Малишани из которварошког вртића "Лариса Шугић" су са васпитачима шарали јаја и надметали се чије ће бити љепше. Свечано је било и у градишкој Мјесној заједници Кочићево, гдје су дјеца и чланови Културно-умјетничког друштва "Лепа Радић" офарбали више хиљада јаја, која ће дијелити на Васкрс. Чланови Актива жена Удружења пензионера града Добој уручили су у петак поклоне за болесне и социјално угрожене пензионере.

Велики петак је посебан дан и за најстарије, а сваке године изнова му се радује Росанка Јокић из прњаворског села Калабе. Иако је загазила у 92. годину и данас шара јаја и препричава како су то чинили прије Другог свјетског рата.

- Тада се радило много једноставније и здравије. Није се користила хемија и којекаква модерна чудеса. Најљепша су била јаја обојена луковицом - рекла је Јокићева.

Кардинал Пуљић

Славећи Ускрс ваља нам опет препознати Исуса на нашем путу, изграђивати повјерење у њега, не дати се завести и заваравати причама оних којима су само овоземаљске лагодности једини животни циљ, поручио је на Велики петак у ускршњој честитки надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић. Додао је да је завладало безнађе и кукање како "нема нама овдје живота" и додао да многи људи у те ријечи повјерују и тако се обесхрабрују.

- Вама, драги вјерници, који све више олако повјерујете лажним пророцима, желим да вам Ускрс отвори очи и препознате Исуса на вашем животном ходу - рекао је Пуљић.

Ж. Д.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана