Vanredne kontrole zbog smrti pacijenta iz Dervente

Milijana Latinović
Vanredne kontrole zbog smrti pacijenta iz Dervente

Banjaluka - Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS formiraće komisiju koja će obaviti vanredni stručni nadzor u zdravstvenim ustanovama u kojima je bio zbrinut pacijent Siniša Stanić iz Dervente, koji je poslije pada sa građevine preminuo na putu ka Univerzitetskom kliničkom centru RS.

Najavljeno je to iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite nakon što je ministar Dragan Bogdanić juče razgovarao sa suprugom preminulog Bojanom Stanić, koja je iznijela niz optužbi na račun ljekara u Derventi i Doboju.

- Komisija će podnijeti izvještaj ministarstvu i prijedlog mjera koje će biti preduzete ukoliko budu utvrđene nepravilnosti - rekli su u Ministarstvu zdravlja.

Nesreća se dogodila 16. novembra, a Stanićeva supruga je u potresnoj ispovijesti "Glasu Srpske" iznijela sumnje da ljekari nisu dobro odreagovali i da je zbog toga izgubljeno dragocjeno vrijeme i potencijalna šansa da njen muž preživi. Nakon što je juče podnijela zahtjev za vanredni nadzor, Stanićeva je kazala da je ispunila moralnu obavezu prema svom pokojnom suprugu.

- Ispunila sam svoju obavezu da javno ukažem na propuste ljekara i medicinskog osoblja, kojima sam lično svjedočila - rekla je Stanićeva.

Dodala je da joj sada ne preostaje ništa drugo nego da vjeruje da će nakon ispitivanja slučaja pravda biti zadovoljena.

- Mog supruga ništa ne može vratiti, ali se nadam da će ovo doprinijeti tome da drugi pacijenti zbog nemarnih ljekara ne izgube životnu bitku. Vjerujem da će nakon kontrola doći do promjena u zdravstvenom sistemu kako se ovako nešto nikada nikome ne bi dogodilo - kazala je Stanićeva ističući da su joj djeca, porodica, prijatelji i radne kolege najveća podrška i da bez njih ne bi imala snage da se bori za istinu.

Tridesetšestogodišnji Siniša Stanić, vlasnik derventske firme "Art lajn", preminuo je 16. novembra nakon što se četiri sata borio da preživi poslije pada sa visine od sedam metara. Teške povrede lobanje, izliv krvi u mozak, ali, kako njegova supruga tvrdi, i nepravovremena intervencija ljekara bili su kobni za njega. Nesreća se desila oko 16.20, a Stanić je u Hitnu službu Doma zdravlja u Derventi dovezen u 16.50 časova. Stanićeva tvrdi da je u Hitnoj službi njenom suprugu ukazana rutinska medicinska pomoć, a da je zatim bez pratnje ljekara upućen u Doboj iako je poznato da tamošnja bolnica nema odjeljenje neurohirurgije.

- Odlazak u Doboj je bio samo gubljenje vremena. Umjesto da ga uputi u Banjaluku, gdje postoji Odjeljenje neurohirurgije i gdje bi bile veće šanse da mu spase život, nesavjesni dežurni ljekar mog Sinišu šalje u Doboj. I tamo prolazimo agoniju i čekajući gubimo 75 dragocjenih minuta - kaže Stanićeva.

Podsjeća da je njen suprug u dobojsku bolnicu stigao u 17.25, a tek u 18.40 časova vozilo Hitne pomoći iz Doboja kreće ka Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci. Samo osam minuta prije dolaska u Banjaluku njen suprug je izgubio bitku za život. Stanićeva kaže da su ljekari u Banjaluci učinili sve da ga spasu, u čemu su na trenutak i uspjeli, ali je smrt bila jača i konstatovana je u 20.20 časova.

- Najviše me boli to što je od povrede do dolaska u Banjaluku zbog greške ljekara prošlo više od četiri sata, a moj suprug se do samog kraja hrabro borio. Zbog toga sam i ja odlučila da se borim - kaže Stanićeva.

Ogorčena na zdravstvene radnike u Derventi i Doboju ova majka troje djece je započela bitku za istinu. U Domu zdravlja u Derventi i bolnici "Sveti apostol Luka" u Doboju odbacili su odgovornost za smrt Stanića navodeći da su učinili sve što su mogli da mu spasu život. Iako su u srijedu rekli da će dati više detalja o ovom slučaju, juče se niko nije javio iz dobojske bolnice. Na pozive juče nije niko odgovarao u Domu zdravlja Derventa.

Borba za život supruga

Bojana Stanić je rekla da je na sve načine pokušavala da ubijedi odgovorne da im dozvole da ka Banjaluci idu kolima Hitne pomoći iz Dervente umjesto da čekaju vozilo dobojske bolnice.

- Bila sam spremna na sve, pa čak i da kažu da sam ukrala vozilo, samo da moj Siniša preživi. Vozača sam molila da mi da ključeve pa neka kaže da sam ukrala vozilo. Ja bih ga vozila, samo da preživi, pa makar krivično odgovarala. Danas bi moja djeca imala oca - kazala je Stanićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana