Ванредне контроле због смрти пацијента из Дервенте

Милијана Латиновић
Ванредне контроле због смрти пацијента из Дервенте

Бањалука - Министарство здравља и социјалне заштите РС формираће комисију која ће обавити ванредни стручни надзор у здравственим установама у којима је био збринут пацијент Синиша Станић из Дервенте, који је послије пада са грађевине преминуо на путу ка Универзитетском клиничком центру РС.

Најављено је то из Министарства здравља и социјалне заштите након што је министар Драган Богданић јуче разговарао са супругом преминулог Бојаном Станић, која је изнијела низ оптужби на рачун љекара у Дервенти и Добоју.

- Комисија ће поднијети извјештај министарству и приједлог мјера које ће бити предузете уколико буду утврђене неправилности - рекли су у Министарству здравља.

Несрећа се догодила 16. новембра, а Станићева супруга је у потресној исповијести "Гласу Српске" изнијела сумње да љекари нису добро одреаговали и да је због тога изгубљено драгоцјено вријеме и потенцијална шанса да њен муж преживи. Након што је јуче поднијела захтјев за ванредни надзор, Станићева је казала да је испунила моралну обавезу према свом покојном супругу.

- Испунила сам своју обавезу да јавно укажем на пропусте љекара и медицинског особља, којима сам лично свједочила - рекла је Станићева.

Додала је да јој сада не преостаје ништа друго него да вјерује да ће након испитивања случаја правда бити задовољена.

- Мог супруга ништа не може вратити, али се надам да ће ово допринијети томе да други пацијенти због немарних љекара не изгубе животну битку. Вјерујем да ће након контрола доћи до промјена у здравственом систему како се овако нешто никада никоме не би догодило - казала је Станићева истичући да су јој дјеца, породица, пријатељи и радне колеге највећа подршка и да без њих не би имала снаге да се бори за истину.

Тридесетшестогодишњи Синиша Станић, власник дервентске фирме "Арт лајн", преминуо је 16. новембра након што се четири сата борио да преживи послије пада са висине од седам метара. Тешке повреде лобање, излив крви у мозак, али, како његова супруга тврди, и неправовремена интервенција љекара били су кобни за њега. Несрећа се десила око 16.20, а Станић је у Хитну службу Дома здравља у Дервенти довезен у 16.50 часова. Станићева тврди да је у Хитној служби њеном супругу указана рутинска медицинска помоћ, а да је затим без пратње љекара упућен у Добој иако је познато да тамошња болница нема одјељење неурохирургије.

- Одлазак у Добој је био само губљење времена. Умјесто да га упути у Бањалуку, гдје постоји Одјељење неурохирургије и гдје би биле веће шансе да му спасе живот, несавјесни дежурни љекар мог Синишу шаље у Добој. И тамо пролазимо агонију и чекајући губимо 75 драгоцјених минута - каже Станићева.

Подсјећа да је њен супруг у добојску болницу стигао у 17.25, а тек у 18.40 часова возило Хитне помоћи из Добоја креће ка Универзитетском клиничком центру РС у Бањалуци. Само осам минута прије доласка у Бањалуку њен супруг је изгубио битку за живот. Станићева каже да су љекари у Бањалуци учинили све да га спасу, у чему су на тренутак и успјели, али је смрт била јача и констатована је у 20.20 часова.

- Највише ме боли то што је од повреде до доласка у Бањалуку због грешке љекара прошло више од четири сата, а мој супруг се до самог краја храбро борио. Због тога сам и ја одлучила да се борим - каже Станићева.

Огорчена на здравствене раднике у Дервенти и Добоју ова мајка троје дјеце је започела битку за истину. У Дому здравља у Дервенти и болници "Свети апостол Лука" у Добоју одбацили су одговорност за смрт Станића наводећи да су учинили све што су могли да му спасу живот. Иако су у сриједу рекли да ће дати више детаља о овом случају, јуче се нико није јавио из добојске болнице. На позиве јуче није нико одговарао у Дому здравља Дервента.

Борба за живот супруга

Бојана Станић је рекла да је на све начине покушавала да убиједи одговорне да им дозволе да ка Бањалуци иду колима Хитне помоћи из Дервенте умјесто да чекају возило добојске болнице.

- Била сам спремна на све, па чак и да кажу да сам украла возило, само да мој Синиша преживи. Возача сам молила да ми да кључеве па нека каже да сам украла возило. Ја бих га возила, само да преживи, па макар кривично одговарала. Данас би моја дјеца имала оца - казала је Станићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана