Vanredna situacija u Srpcu

D. J. - A. J.
Vanredna situacija u Srpcu

Banjaluka - Opštinski štab za vanredne situacije u Srpcu proglasio je juče vanrednu situaciju zbog najavljenih padavina i kvara na pumpama u crpnoj stanici Ina.

Komandant štaba i načelnik Srpca Drago Ćirić naglasio je da od tri agregata u pomenutoj crpnoj stanici radi samo jedan i to smanjenim kapacitetom, dok su preostala dva u kvaru. Zbog toga su uputili hitan dopis Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i javnoj ustanovi "Vode Srpske".

- Kiša koja je padala protekle sedmice prouzrokovala je porast vodostaja, a ako takav trend bude nastavljen u narednim danima, crpna stanica neće moći prihvatiti svu vodu, zbog čega hitno moramo reagovati - dodao je Ćirić.

Civilna zaštita u Bijeljini upozorila je stanovništvo na opasnost od poplava i sugerisala da sklone materijalna dobra koja bi mogla biti zaplavljena.

- S obzirom na visok nivo podzemnih voda, zasićenost zemlje vlagom i visok vodostaj svih vodotoka na području grada, potencijalno je prisutna opasnost od izlivanja rijeka zbog prognoziranja novih padavina - navela je Civilna zaštita u Bijeljini.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite saopšteno je da će porast vodostaja u sjevernom dijelu Srpske, posebno Bosne i Vrbasa, znatno ublažiti zahlađenje i formiranje snježnog pokrivača.

Obilan snijeg i olujni vjetar

Za danas su prognozirane vrlo obilne padavine uz naglo zahlađenje. U većini predjela padaće snijeg uz brzi porast snježnog pokrivača. Očekuje se deset do 30 centimetara snijega, a na planinama bi mogao dostići i pola metra. U Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima BiH mogući su olujni udari vjetra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana