Вакцина трачак наде за обољеле од рака дојке

Милијана Латиновић
Вакцина трачак наде за обољеле од рака дојке

Бањалука - Увођење експерименталне терапије за лијечење рака дојке вакцином у Србији улива наду у оздрављење и обољелима у Републици Српској, који би се радо подвргли овом методу ако се он покаже ефикасним.

Иновативна вакцина за лијечење рака дојке ускоро ће бити доступна за првих 100 жена у Србији. У Фонду здравственог осигурања РС кажу да увођење нових терапија и процедура код нас углавном иницирају здравствене установе и стручњаци из одређених области.

- Уколико се покаже да даје позитивне резултате, Фонд ће свакако настојати да овај метод лијечења омогући и за наше осигуранике, било у РС или слањем пацијената у Србију - рекли су у Фонду и додали да је о томе још рано говорити, с обзиром на то да је и у Србији овај метод тек у тестној фази.

Шеф Одсјека онкологије у приједорској болници "Др Младен Стојановић" Борис Вујановић каже да је за увођење овог метода лијечења у Србији чуо, али да не зна о каквој је тачно вакцини ријеч.

- За увођење нових лијекова неопходно је спровести клиничку студију код одређеног броја пацијената. Ако се те студије клинички покажу позитивним, онда слиједи одобрење од Агенције за лијекове и тек тада се може примијенити у пракси. Обично су то дуги процеси - рекао је Вујановић и додао да је у лијечењу ове болести већ видљив велики напредак те да су пацијентима у РС доступне и терапије које се користе у много развијенијим земљама.

Интерниста онколог у бијељинској болници "Свети врачеви" Биљана Марјановић каже да су операције и даље први корак у лијечењу карцинома дојке.

- Дуг је процес од експерименталне фазе до увођења неке терапије као стандардног метода лијечења онколошких пацијената. Ми још нисмо на том путу, а и у Србији је то у фази експеримента - додала је Марјановићева.

Предсједница Савеза жена обољелих од рака дојке "Искра" Бањалука Азра Икаловић је казала да сваки помак у медицини обољелима буди нову наду за оздрављење и да би прва била заинтересована за ову терапију. Нова терапија подразумијева коришћење таблете, а након тога се анализом процјењује да ли жена може да прими вакцину која убија ћелије тумора.

- Увођење вакцине која убија ћелије тумора посебно би значило због ризичне групе, односно потомака нас обољелих - рекла је Икаловићева.

Сваке године 500 новообољелих

Азра Икаловић истиче да је проналазак нових метода лијечења посебно важан због тога што се старосна граница обољелих у РС помјера, те да је недавно ова опака болест откривена код три породиље млађе од 30 година. Она додаје да је сваке године у Српској 500 новообољелих од карцинома дојке, међу којима има и мушкараца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана