Увезено воће и поврће “преплавили” тржиште БиХ

nezavisne.com
Увезено воће и поврће “преплавили” тржиште БиХ

Бањалука - Кинески бијели лук, купус из Македоније, крушке из Италије и друго воће и поврће из увоза преплавили су тржиште БиХ, о чему најбоље свједоче подаци да је у првих пет мјесеци ове године увезено око 132,5 милиона килограма разног воћа и поврћа, што је за око 13 милиона више него лани у истом периоду.

Подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ показују да је за првих пет мјесеци ове године на воће и поврће из увоза отишло 133,4 милиона марака, а у истом периоду прошле године 123,3 милиона КМ, односно 10 милиона КМ више.

“На тржиште БиХ за првих пет мјесеци ове године стигло је 52,8 милиона килограма страног поврћа, за шта је издвојено 43,59 милиона марака”, казали су из УИО.

За разлику од увоза, извоз воћа и поврћа из БиХ забиљежио је пад, па је тако у првих пет мјесеци ове године из БиХ извезено воће и поврће у вриједности од 47,78 милиона марака, што је око 12 милиона марака мање у односу на првих пет мјесеци прошле године.

Драгоје Дојчиновић, предсједник Удружења воћара РС, истиче да су домаћи произвођачи лани произвели веома мало јабука и крушака, јер је година била лоша.

“Уназад двије године имали смо штету од мраза, тако да нисмо могли произвести довољне количине воћа и није чудно да се морало увозити”, казао је Дојчиновић.

Према његовим ријечима, што се тиче поврћа сваке године у овом периоду се увози више.

“Ми у овом раном периоду немамо довољно пластеничке производње па морамо увозити, јер ми наше поврће имамо тек половином јуна”, додао је Дојчиновић.

Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара у РС, каже да су домаћи произвођачи лани смањили производњу због 2016. године, када им је пропало много производа које нису успјели да продају.

“Прије двије године смо отишли у дебели минус, због чега је лани засијано око 40 одсто мање површина. Због тога данас на домаћем тржишту готово да нема домаћег кромпира и лука, због чега је, претпостављам, повећан увоз”, казао је Мастало.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, каже да не чуди да је увоз повећан.

“То се највише дешава због климатских промјена које смо имали у марту, када је дошло до наглог захлађења. Дошло је до продужетка вегетације, тако да су произвођачи расаде имали велике проблеме да је очувају”, казао је Маринковић за “Независне”.

Према његовим ријечима, прошле године у овом периоду већ су домаћи произвођачи имали производ на тржишту.

“Али ове године то ће да касни најмање 20 дана”, додаје Маринковић и истиче да је сигурно увоз повећан у посљедњих мјесец.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана