Утврђивање очинства и разводи затрпали правнике

Анита Јанковић Речевић
Утврђивање очинства и разводи затрпали правнике

Бањалука - "Шта да радим, он неће да се разведе од мене, а ја више овако не могу", "Како покренути тужбу за оспоравање очинства", "Бахати послодавац ми загорчава живот, шта да радим", питања су због којих су грађани Српске лани често куцали на врата Центра за пружање бесплатне правне помоћи.

Развод брака, утврђивање и оспоравање очинства, издржавање дјеце, спорови у вези са радним односима, те уређењем међе и проблемима са исплатом дугова, само су неки од разлога због којих су становници у 2017. хрлили правницима.

Директорица овог центра Снежана Марјанац истиче да се број грађана који траже ову врсту помоћи из године у годину повећава. Само прошле године бесплатне савјете правника затражило је 7.014 особа, док је годину раније на њихова врата покуцало 6.542 грађана који су имали правну недоумицу и проблем.

- У Бањалуци, као и у нашим канцеларијама у Добоју, Источном Сарајеву, Требињу и Бијељини грађани најчешће долазе ради брачних и породичних односа, радних спорова и имовинско-правних спорова. Многи долазе и ради исплате дуга и то највише због комуналних предмета, попут дуга за испоручену електричну енергију, гријање, одвоз смећа, ТВ претплату и слично. Нису ријетки ни они којима треба помоћ у вези са сачињавањем тужби и апелација - рекла је Марјанчева и додала да је центар лани у 806 случајева заступао кориснике пред надлежним судовима.

Она је појаснила да сваки грађанин има право на бесплатну правну помоћ, али да она неће бити одобрена подносиоцу из чијег је захтјева видљиво да је неоснован.

Истакла је да грађане лошијег имовинског стања стручни савјетници центра потпуно бесплатно заступају на територији РС и то све до правоснажности пресуде.

- Право на бесплатну правну помоћ по критеријуму личног својства или статуса пред судовима остварују особе које су корисници социјалне заштите, као и дјеца која имају право заступања на суду у споровима издржавања - казала је Марјанчева.

Право на бесплатне услуге центра по финансијском критеријуму остварују незапослени, особе лошијег имовинског стања, корисници права на старосну и инвалидску пензију, као и жртве породичног насиља.

- Минимум социјалног статуса за грађане којима се пружа помоћ по финансијском критеријуму, а који имају право на бесплатну правну помоћ, не може бити виши од најниже просјечне плате - навела је Марјанчева.

Она је додала да бесплатну правну помоћ не могу добити особе које у власништву или сувласништву имају више од једног стамбеног објекта или пословног простора.

Марјанчева је казала да сви грађани Српске без обзира на имовински статус имају право на усмене и писмене бесплатне правне савјете, опште информације о правима и обавезама, као и помоћ у попуњавању образаца и формулара.

- Правну помоћ у виду заступања на суду, као и давања правних савјет, пружају стручни савјетници центра, као и помоћници директора - рекла је Марјанчева.

Бањалучанка Марија Д. недавно је због брачних проблема морала затражити бесплатну правну помоћ.

- Незапослена сам и било је немогуће да набавим новац за адвокатске услуге. Обратила сам се центру да бих се посавјетовала са правницима у вези са разводом и бригом над дјецом. Требао ми је неко да ме заступа на суду и презадовољна сам јер сам добила адекватну помоћ - рекла је она.

Бесплатну правну помоћ затражила је и Тамара П. из Бијељине, која је остала без посла.

- Пријатељица ми је рекла за бесплатну правну помоћ јер је и она користила ову услугу - казала је Тамара П.

Да би остварили право на бесплатну правну помоћ грађани Српске треба да попуне захтјев који је доступан свима на сајту Центра за пружање бесплатне правне помоћи.

Локалне заједнице

У Српској бесплатну правну помоћ пружају и локалне канцеларије које су организоване у оквиру Одјељења за општу управу општина или градова. Ове канцеларије се баве само састављањем поднесака, тужбама, приједлозима, жалбама, приговорима, разним представкама, као и пружањем правних савјета, али не и заступањем на суду.

Приједорској Служби правне помоћи лани се обратило 1.959 грађана који су најчешће тражили савјете из области породичног права и углавном су се односили на разводе бракова и законско издржавање, односно утврђивање и оспоравање очинства, као и повреде права из радних односа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана