Утврђен узрок несреће у руднику код Сребренице

Срна
Утврђен узрок несреће у руднику код Сребренице

Бањалука - Несрећа у којој су погинула два рудара у јами “Браћан” код Сребренице догодила се усљед одрона материјала приликом извођења радова на подграђивању ходника, чији је циљ управо осигурање ископа, спречавање урушавања и заштита радова и радника, саопштено је данас из Инспектората Републике Српске.

Из Инспектората су навели да су у складу са утврђеним чињеничним стањем радови у јами “Браћан” извођени у складу са техничком документацијом и да су предузете прописане превентивне мјере заштите на раду.

“Прописане су процедуре извођења радних операција, а радници су били упознати о њима. С обзиром да је потребно урадити упутство за санацију зарушеног откопног ходника у којем се догодила незгода, рударски инспектор је путем Књиге рударског надзора забранио даље извођење радова у овој просторији док се не изврши санација и осигурају безбједни услови за рад, а што ће бити потврђено и рјешењем инспектора”, додали су из Инспектората.

У саопштењу се напомиње да је дио послова на подграђивању извршен без потешкоћа дан прије несреће, а да је рударски надзорник у току смјене у неколико наврата обилазио радилиште и није примијетио “трусење” материјала, нити било какву промјену на подгради просторије.

“По пријему смјене, рударски надзорник је распоредио раднике по радилиштима и извршио обилазак радилишта, и ништа није указивало да би могло доћи до обрушавања материјала у наредној дневној смјени”, навели су из Инспектората.

Увидом у предочену документацију утврђено је да јама “Браћан” посједује рјешење Министарства индустрије, енергетике и рударства којим се одобрава употреба и коришћење изграђеног рударског објекта, те да се радови на експлоатацији изводе на основу Главног рударског пројекта експлоатације преосталих резерви руде боксита у лежишту “Браћан”.

“Дио Главног рударског пројекта је и Технички пројекат израде јамских просторија отварања и разраде, којим је обрађено и подграђивање просторије, отварања и разраде преосталог дијела лежишта. Упутством о подграђивању хоризонталних и косих рударских просторија и санацији зарушених простора детаљно је дефинисано извођење радова подграђивања, као и Посебне мјере заштите код подграђивања јамских просторија”, наводи се у саопштењу.

У привредном друштву “Боксит” Милићи организована је Служба заштите на раду, а радници су прошли обуку и провјеру знања из области заштите на раду.

“Извршен је преглед и испитивање личних заштитних средстава и опреме за спасавање, редовно се врше периодични прегледи опреме и механизације која се користи, а радници су прошли периодичне љекарске прегледе. Инспектору су предочена Упутства за рад за сва радна мјеста, Акт о процјени ризика на радном мјесту и у радној средини, те доказ о задужењу радника личним заштитним средствима”, нагласили су из Инспектората.

Поводом несреће у којој су погинула два рудара у јами “Браћан” коју експлоатише Компанија “Боксит” Милићи републички рударски и геолошки инспектор извршили су надзор у дијелу својих надлежности.

Предмет контроле била је техничка документација за извођење радова, усклађеност радова са пројектном документацијом, посједовање одобрења за употребу рударског објекта у којем се догодила несрећа, организовање и вршење послова заштите на раду и друго.

Рудари Славиша Жугић /44/ и Бранислав Остојић /30/ страдали су 22. марта у јамском копу “Браћан” на подручју општине Сребреница када их је затрпала већа количина материјала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана