“Утрогестан” треба ставити на листу бесплатних лијекова

А. Ј. Р.
“Утрогестан” треба ставити на листу бесплатних лијекова

Бањалука - Група мајки из Републике Српске покренула је иницијативу да најчешће прописивани медикамент за чување трудноће, “утрогестан”, буде уведен на А листу с обзиром на то да је овај лијек у ФБиХ и Србији бесплатан.

- Апсурдно је да једино труднице у Српској плаћају тај пријеко потребан лијек, и то по цијени од 15 КМ за кутију, а већини трудница је потребно више од три кутије мјесечно. У Фонду здравственог осигурања РС кажу да никада нису добили захтјев да “утрогестан” буде стављен на листу бесплатних лијекова - рекла је покретач ове иницијативе и ауторка “Фејсбук” странице “Моје дијете - часопис за родитеље”, Јелена Бјелица, чију је идеју подржало више хиљада жена из РС. Истакла је да упутила молбу Удружењу гинеколога РС, Фармацеутској комори и носиоцу одобрења за стављање лијека у промет да затраже од Фонда здравства да овај лијек ставе на листу бесплатних лијекова.

- Надлежни стално причају о пронаталитетној политици, а ово питање није ријешено - рекла је Бјелица и додала да се за чување трудноће у ванболничким условима користи и лијек “дуфастон”, који је на Б листи и плаћа се у пола цијене. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана