Usvojen elektroenergetski bilans Srpske za 2019. godinu

Srna
Usvojen elektroenergetski bilans Srpske za 2019. godinu

Banjaluka - Vlada Republike Srpske usvojila je danas Elektroenergetski bilans Srpske za ovu godinu, kojim je predviđeno da će elektroenergetski subjekti iz Republike obezbijediti uredno snabdijevanje svih potrošača električne energije u Republici Srpskoj, ali i ostvariti značajan bilansni višak.

Planiran je bilansni višak od 3.566,35 gigavat-časova, od čega je višak “Elektroprivrede Republike Srpske” 1.541,35 gigavat-časova, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Ukupno planirana proizvodnja električne energije za ovu godinu je 7.747,71 gigavat-čas, od čega u termoelektranama 5.063 gigavat-časa, u hidroelektranama 2.297,45 gigavat-časova i u malim elektranama 387,19 gigavat-časova.

Za planiranu proizvodnju električne energije u termoelektranama potrebna je proizvodnja uglja od 6.706.750 tona, a planirana je i proizvodnja uglja za komercijalnu prodaju od 412.000 tona.

Elektroenergetski bilans Republike Srpske bazira se na tehničkim normama i utvrđenim tehničkim kriterijumima za planiranje proizvodnje i potrošnje električne energije i stabilnog rada elektroenergetskog sistema.

Raspoloživost proizvodnih objekata, njihova pogonska spremnost, stanje na tržištu električne energije i hidrološka situacija su osnovni elementi koji će uticati na ostvarenje elektroenergetskog bilansa.

Vlada Republike Srpske usvojila je i informaciju o aktivnostima Republike Srpske u oblastima regionalne i institucionalne saradnje za prošlu godinu.

U periodu koji obuhvata ova informacija obuhvaćene su aktivnosti Republike Srpske u vezi sa multilateralnom i bilateralnom saradnjom BiH, aktivnostima u vezi sa međunarodnom saradnjom u kojem su navedene aktivnosti u okviru članstva Republike Srpske, odnosno republičkih organa uprave u regionalnim asocijacijama i aktivnosti predstavništava Republike Srpske u inostranstvu, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana